Bez proudu byly ještě o šesté hodině ranní Netolice, Kratochvíle, Žitná, Strunkovice nad Blanicí či Kubova Huť. „Skutečně mohu potvrdit, že ještě ráno bylo několik desítek domácností bez elektřiny," říká tiskový mluvčí společnosti E-ON Vladimír Vácha. Ve Strunkovicích se jednalo a výpadek šesti distribučních trafo stanic. „Měli hlášeno třináct poruch linek vysokého napětí, které jsou již v provozu, plus deset poruch linek nízkého napětí," rekapituluje Vladimír Vácha.

Silná bouřka postihla také město Husinec. Ta udělala ve městě nepořádek hlavně vlivem popadaných větví stromů. „Máme nějaké popadané stromy v parku a na sídlišti," potvrzuje starosta města Ludvík Friedberger. Uvádí také, že ale nic zásadního včerejší bouřka nepoškodila. „Je možné, že ještě přijdeme na některé stromy, které jsou poničené. To ukáže kontrolní prohlídka porostu, která bude určitě vykonána. Chceme předejít tomu, aby zde nějaké stromy ještě popadaly," dodává starosta.

V Lenoře udeřila bouřka velkou silou. Starostka města udává, že čítají velký počet popadaných stromů. „Cesty se nám již podařilo odklidit, tudíž jsou všechny projízdné. Nyní se uklízí místa, na kterých jsou více koncentrováni lidé. To znamená dětská hřiště, sídliště a podobné," říká starostka Jaroslava Krnáková. Na dvou místech v Lenoře ještě v poledne nešel proud. Vlivem bouřky se totiž rozpadl velký transformátor, který tak vyřadil některé domácnosti o přísun energie. „V noci byla celá Lenora bez elektřiny," potvrzuje výpadky proudu starostka. Lenošští dobrovolní hasiči byli celou noc v terénu. „Pomáhali nejen po celém katastru Lenory, ale také na Soumaráku, kde byl evakuován tábor, za což jim patří obrovské poděkování," schválí obecní hasiče starostka.

Zahrádkáři z Volar, kteří mají své chatky v tak zvaném "Šmoulově" příliš velké škody nemají.  "Nedošlo k podstatným škodá, popadalo několik větináčů či stojanů s pnoucíma růžema, opadalo několik jablek, padlé slunečníky ale u zadní brány ve směru na Zlatou stezku je padlý smrk od bouřky, ale o už z předešlého dne, na stezce jsou popadané suché větve, které nenapáchali žádné škody, jinak ve městě při noční bouřce spadl strom u samoosluhy jednota na rohu Tolarovi ulice a padl na lampu veřejného osvětlení, technické služby mají úklid po bouřce téměř dokončen," hlásí aktuálně z Volar Antonín Smola.

Zřejmě nejvíce zasažené město jsou Prachatice. S bouřkou vypadla mimo jiné také elektrika, potmě zůstala část města do 22.15 hodin. Kroupy sice padaly jen pět minut a byly drobnější, signál telefonního operátora vypadl na desítky minut a hasiči se nezastavili. Popadaných stromů byla celá řada.

"Při příjezdu domů byly větve hasiči odstraněny, když jsem okolo 21.30 hodin vzjišťoval, zda jsou silnice z Prachatic do Volar průjezdné, tak mi kamarád řekl že by měly. Jel jsem opatrně, pod Perlovickou odbočkou byla z topolu spalá větev a za Libínským Sedlem z proti směru visel vršek stromu do silnice , jinak do Volar větvičky listí a jinej drobnej bordel na silnice," popsal situaci na Volarsku obyvatel Volar Antonín Smola.

Jak dále doplnil, ve Volarech klid ale také nebyl. "Žena mi volala, že je tady boží dopuštění, nešla elektrika a tady na rohu mezi bytovkama a zahradkama pod hřbitovem padla velmi silná větev do hlavní silnice," doplnil.

Klidněji bylo v Netolicích. "Byla to prostě bouřka, zažila jsem i horší," popisuje Iveta Uhlíků z Netolic. I v Netolicích nešla elektrika.

"Začalo to větrem a pak silný déšť. Žádný kroupy u nás nebyly. Ale na Strážným to bylo horší, kamarádka pracuje v casinu, prý jim nešel proud," popal situaci na Vimpersku Vladimír Koška.

Také ve Strunkovicích nad Blanicí zůstali bez proudu. Bouřka zasáhla i Husinec. "Odklízíme větve," potvrdila Vladimíra Fridrichová Kunešová.

Energetici vyjížděli i do Lčovic, kde bylo nutné obnovit přerušenou dodávku elektrického proudu. Jednalo se o nutný výjezd, kdy zde potřebovala funkční elektrický proud pacientka připopjená na dýchací přístroj. 

Ze Soumarského Mostu evakuovali hasiči dětský tábor, v Základní škole ve Volarech strávilo noc třicet dětí a deset dospělých. "Hasiči se k táboru museli prořezat přes spadané stromy. Druhý letní tábor, který byl nedaleko od Soumarského Mostu, nakonec evakuovaný neby," popsala krajská tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. Bouřka nejvíce řádila v Prachaticích, části Českokrumlovska, Budějovicka v ve Vodňanech. 

V Prachaticích polámal vítr stromy, přívalový déšť opět vyplavil obchod v Solní ulici. Definitivně zničený je altán ve Štěpánčině parku. 

Podle vyjádření tiskové mluvčíVenduly Matějů evidovalo operační středisko od začátku bouře přibližně na padesát výjezdů. „Většinou se jedná o spadané stromy hlavně na Prachaticku v okolí Lenory a Českokrumlovsku. Z okolí Soumarského mostu je evakuován dětský tábor. Podle prvotních informací je zde asi třicet dětí a je obtížné se k nim s ohledem na spadané stromy dostat," uvedla mluvčí hasičů.


Ti dále řeší několik požárů stromů, jejichž příčinou byl zásah blesku. V tomto případě se jedná o požáry malého rozsahu, zatím bez škod.

Další informace zjišťujeme.

Máte fotky ze středečního řádění bouřky? Zašlete nám je na e-mailovou adresu redakce.prachaticky@denik.cz nebo 
reporter.prachaticky@denik.cz. Vaše snímky zveřejníme na webových stránkách Prachatického deníku.