Bohemia JazzFest se v Prachaticích konal naposledy v roce 2015. Tehdejší starosta Martin Malý vysvětloval, že náklady na pořádání Bohemia JazzFestu se pohybovaly kolem 240 tisíc korun. Radnice snížila snížila příspěvek z rozpočtu na sto tisíc korun a organizátoři se rozhodli festival v Prachaticích už nepořádat. V dalších letech ho nahradila akce pořádaná Kulturními a informačními službami města Prachatice s názvem Jazz!Yes! To, aby fanoušci tohoto žánru muziky nepřišli o tradiční letní nabídku.

Ilustrační foto
Mizí tradiční akce, vysvětlete nám proč

Po loňských volbách se došlo ke změnám ve vedení města a současný starosta s podporou koaličních partnerů se rozhodli, že chtějí do Prachatic se po sedmileté odmlce festival Bohemia JazzFest vrátit. Osmnáctý ročník se v Prachaticích spustí 15. července. „S organizátory i hlavní tváří festivalu Rudy Linkou se mi podařilo dojednat návrat této mimořádné akce, která významně obohatí kulturní nabídku v našem městě a přiláká i řadu nových návštěvníků. Proto jsem nad ním s radostí převzal záštitu,“ uvedl starosta Prachatic Jan Bauer v tiskové zprávě. Festival bude pro návštěvníky zcela zdarma.

Prachatice se tak letos zařadí mezi elitních šest měst, kde se Bohemia JazzFest uskuteční. Zahájení šňůry Bohemia JazzFestu se uskuteční 10. července v Praze, kde festival trvá ještě 11. července. Následují 12. července Plzeň, 14. července Hluboká nad Vltavou, 15. července Prachatice, 16. července Domažlice a 17. a 18. července Brno. Účinkující pro jednotlivá města zatím organizátoři nezveřejnili.