Povodí horní Blanice je tak říkajíc na suchu. Minimum srážek, lépe řečeno prakticky žádné, a minimální přítok donutily koncem minulého týdne vodohospodáře snížit i tak minimální odtok vody z husinecké přehrady.

Stav - sucho:Horní povodí Blanice se dostalo do situace, kdy v řečišti protéká minimum vody. Jednotlivé měřicí stanice hlásí průtok, který se dostal pod hranici označovanou jako sucho. Přítok vody do přehradní nádrže Husinec poklesl natolik, že musel být minimální odtok 650 litrů za sekundu snížen na zhruba 400.


Podle dispečerského grafu by mělo odtékat minimálně 650 vteřinových litrů, aktuálně ale husinecká přehrada vypouští o více než dvě stě vteřinových litrů méně. Přítok do přehrady je na stavu označovaném jako sucho. Prachatickému deníku to potvrdil Petr Hovorka, dispečer Povodí Vltava, závod Horní Vltava.
„Srážková epizoda před zhruba dvěma týdny sice krátkodobě přibrzdila sestupové trendy, nicméně jsme znovu na stavu, který byl ještě před srážkami. Většina z nich totiž spadla ve středních Čechách, u nás spadlo něco kolem patnácti milimetrů," uvedl Petr Hovorka s tím, že za poslední dva týdny spadly jen asi tři milimetry srážek.


Nedostatek vody ale nedělá vrásky jen vodohospodářům. Těžké spaní má nyní i starostka Husince Ludmila Pánková. Město se totiž muselo pustit do rekonstrukce čistírny odpadních vod. „Je to nepříjemná shoda náhod, že enormní sucha přišla v době, kdy jsme se museli pustit do rekonstrukce čovky. V řece je tak málo vody, že nemůžeme vypouštět odpadní vody, protože by se dostatečně nenaředily. Naštěstí máme dvě záchytné nádrže, ale i ty mají jen určitou kapacitu," ubezpečila starostka.⋌