„Ekozemědělci už teď nestačí uspokojit poptávku na trhu. Není tedy pravda, že by se neuživili. Dobře se ekozemědělstvím živí už teď a dá se očekávat ještě příznivější vývoj,“ řekl Jan Záhorka, tajemník Agrární komory. Ekovýrobků je na českých pultech celá řada. Konkurují jim ale i produkty, které se hojně dovážejí z blízké i daleké ciziny.
„Poptávka spotřebitelů po biopotravinách je vyšší než nabídka, na druhou stranu roste v současné době počet výrobců biopotravin, proto předpokládáme, že podíl českých biopotravin na trhu se bude zvyšovat,“ uvedl Petr Vorlíček, mluvčí ministerstva zemědělství.

Jihočeské pohraničí

V Jihočeském kraji v současnosti hospodaří zhruba 102 ekologických zemědělců. Ekologickému hospodaření se věnují zejména na Českokrumlovsku, Prachaticku a Jindřichohradecku. „V ekologickém režimu evidujeme kolem šesti procent zemědělské půdy v Jihočeském kraji,“ uvedla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová a připomíná, co to vlastně je ekologické zemědělství. „Jde o systém hospodaření šetrný k přírodě. Eliminuje používání syntetických pesticidů a hnojiv v rostlinné výrobě, antibiotik v živočišné produkci. Jde o extenzivní výrobu s důrazem na biologickou rozmanitost, harmonii ekosystému a pohodu zvířat.“

Kolik stojí bio

Šárka Škapiková, Zuzana Kyselova

Více v tištěném vydání v pátek 20. června 2008.