Přestože se valná část diskuse věnovala uvažovanému záměru rozšířit sportovní aktivity o zázemí pro biatlon, není podle zástupců vedení města biatlon tím jediným důvodem. „Rozvoj Vodníku není pouze o něm. Město se postupnými kroky snažilo a snaží o jeho rozvoj několik posledních let, ale je jasné snad každému, že by si celý areál zasloužil víc," uvedl zastupitel a radní Karel Hudeček.


Podle zastupitele Pavla Dvořáka musí město počítat s nutnou finanční rezervou pro případ, že by se v budoucnu do výstavby biatlonového areálu chtělo pustit. A jak předpokládá, mělo by to být minimálně v objemu třetiny celkových nákladů. Upozornil přitom, že předběžné odhady hovoří o třech až čtyřech desítkách milionů korun. „Jednoznačně musíme počítat s finančním polštářem města. Je to to samé, jako jsme navrhovali u bazénu. Tyto věci je třeba dát na stůl ," podotkl Pavel Dvořák.


I přes opakované dotazy se zastupitelé od předkladatelů návrhu přesnější částky na stavbu nedozvěděli. „Nejdříve potřebujeme projektovou dokumentaci, která nám řekne náklady, a na základě toho se budeme moci bavit dál. Prvotní věc, kterou musíme bezpodmínečně udělat, je být připraveni a mít projektovou dokumentaci," zopakoval místostarosta Jiří Cais. Z té by měla vyjít i částka týkající se provozních nákladů.


V souvislosti se záměrem biatlonového areálu na Vodníku upozornil Karel Hudeček ještě na další věc, a tou je snaha prosadit pro takový areál v rámci jihozápadních Čech Kvildu nebo Zadov. „Samozřejmě, že Česká unie sportu bude prosazovat Zadov, protože je to jediný lyžařský areál, který jim zbyl. Ale tam není žádná infrastruktura a nejsou dořešeny majetkové vztahy k pozemkům, nicméně přání to je. Totéž platí o Kvildě, kde je to sice výhodné vzhledem k teplotám, ale naráží to na území Národního parku Šumava. Ale pokud někdo vybuduje areál ať už na Zadově, nebo Kvildě, tak pro nás Vimperáky to neřeší vůbec nic," zdůraznil Karel Hudeček.


Dalším argumentem pro podporu dalšího rozvoje Vodníku je podle něho také fakt, že biatlon je ve Vimperku stejně jako běžecké lyžování tradičním sportem. „Přinést další sport na vimperské gymnázium znamená přivézt sem i další studenty a říkejme si, co chceme, ale jestli něco drží naše gymnázium, je to právě sport a jeho úspěšní sportovci. To dělá naši školu výjimečnou v rámci kraje, a proto ji tu kraj stále drží," zdůraznil.


Zastupitelé s rozvojem areálu souhlasili, nicméně jak upozornila zastupitelka Šárka Janásková nebo Lukáš Sýs, nemělo by to být na úkor současných sportovišť a jejich rozvoje, stejně jako je potřeba mít na paměti investice a projekty, které má město rovněž v plánu, ať už se to týká atletické dráhy v letním areálu, či dostavby dalších etap areálu vodních sportů.


Krom toho uložili radě města zakomponovat záměr do strategického plánu rozvoje města Vimperk, zadat zpracování projektové dokumentace předmětného záměru a připravit návrh etapizace vlastní realizace včetně finanční náročnosti jednotlivých etap a identifikace finančních zdrojů pro realizaci. To vše po bezmála hodině jednání.