V listopadu se totiž zastupitelé prostřednictvím starosty dozvěděli pouze souhrn opatření, která jsou cílena výhradně k městské policii, a která si mimochodem mohli přečíst dávno před jednáním ve Vimperských novinách, stejně jako i obyvatelé města.
Navrhovaná opatření týkající se městské policie sice zastupitelé vnímají jako zřejmá, předložená zpráva byla podle nich ale příliš obecná a rozhodně neplnila obsah uloženého usnesení. „Problém podle mého stojí jinde. Když jsme se o tom minule bavili, vzešel požadavek a je to i v usnesení, zabývat se bezpečností ve Vimperku. Ale je potřeba dát vrchnímu strážníkovi a městské policii jasně najevo, co se bude řešit a v jakém pořadí," komentoval předložený návrh zastupitel Petr Bednarčík, který vytvoření koncepce bezvýsledně požaduje již řadu měsíců.
Podle něj jsou i navrhovaná opatření u městské policie s dopadem do rozpočtu nedostatečně zdůvodněná. „Pokud chceme počet strážníků 12+1, pak bychom také měli říct, proč. I toto zde již bylo dříve projednáváno, ale je také potřeba říci, co tento počet strážníků bude dělat a proti čemu budou zasahovat," doplnil Bednarčík. A s tím souhlasil i zastupitel Pavel Dvořák. „Mně se to zdá pouze jako prohlášení pro tisk a uklidnění veřejnosti. V době, kdy jste napodruhé odvolávali bývalého vrchního strážníka Pavla Duba, ptal jsem se, co uděláte zítra, pozítří, za týden, aby se práce městské policie zlepšila. Nový vrchní strážník je ve funkci jedenáct měsíců a my se k tomu znovu vracíme. Připadá mi to jako snaha nechat to vyšumět. Chybí mi tady analytické materiály," ohodnotil předložený materiál Pavel Dvořák.
Nespokojenost vyjádřila i jedna z iniciátorek petice Za bezpečné město Iveta Preslová. „Tahle opatření jsou natolik obecná a obsáhlá, že si pod tím mohu opravdu představit cokoliv. A jen chci říct, že jestli tohle chcete lidem říct na schůzce 19. prosince, pak je to strašně nedostačující a lidi vás vypískají, to vám říkám na rovinu," obrátila se Iveta Preslová na starostu Bohumila Petráška.
Více než hodinu a půl trvající diskuse k bezpečnosti ve městě se tak z větší části opět točila jen kolem činnosti městské policie a předložených opatření, ať s dopadem nebo bez dopadu na rozpočet města. Jak někteří zastupitelé, tak především přítomní občané ale poukazovali na to, že se stále neřeší podstata problémů s nepřizpůsobivými obyvateli města. Za všechny přítomné Vimperáky to vystihl Vladimír Vácha. „Na společném setkání začátkem října jsem se účastnil diskuse k bezpečnosti města a byl jsem trochu zesměšněn, když jsem chtěl mluvit o něčem jiném, než o cikánech. Bohužel jsem se od té doby stal obětí, respektive má desetiletá dcera, napadení cikány. Takže jsem si na vlastní kůži vyzkoušel, jak to celé funguje. Jak funguje škola, městská policie, jak funguje Policie ČR a není to jednoduché. Faktem je, že se dnes moje dcera bojí chodit do školy a ze školy. Co s tím," ptal se Vladimír Vácha.
Podle jeho dalších slov se zatím nikdo vážně nezabýval otázkou, proč se ve městě zásadně zvýšil počet Romů, jak bydlí, jak se chovají a podobně. „Myslím si, že je nejdříve potřeba začít řešit tyto záležitosti, které nepřinášejí mimochodem žádný dopad do rozpočtu, ale mohly by spoustu věcí vyřešit předem a ne, aby se jimi následně zabývaly obě policie. Nesnažme se celý problém směrovat jen k městské a případně ke státní policii, ale snažte se vy, zastupitelé, zjistit, proč vlastně k tomu všemu najednou dochází," zdůraznil Vladimír Vácha.