Do potřebných úprav se proto už v říjnu vrhl lyžařský oddíl SKI Sokol Stachy, a to návozem čtyř set tun materiálu a zemními pracemi s cílem rozšíření tratí. „První fáze probíhala v prostoru obávaného cílového kopce, kde vodní eroze značně poškodila povrch cesty. Pomocí bagru jsme cestu v délce 400 metrů rozšířili na 3,5 metru, vyrovnali ji a navezli různé kamenivo a zpevnili povrch tratí. Také jsme při tom vyhrábli odvodňovací stoky,“ popisuje začátek prací Zdeněk Albrecht, předseda Tělovýchovné jednoty Sokol Stachy.

Právě šumavský lyžařský oddíl má stadion v lyžařském areálu Zadov – Churáňov nově v pronájmu, a to na čtyři roky. „Momentálně máme v lyžařském oddíle kolem šedesáti dětských závodníků, což jsme nikdy nemívali. Proto jsme museli koupit i novou buňku na převlékání, kterou bylo potřeba někam umístit. Takže jsme museli vyřešit vlastnická práva,“ říká k rozhodnutí o pronájmu stadionu Petra Frühaufová, předsedkyně lyžařského oddílu SKI Sokol Stachy. „Samozřejmě jsme následně v rámci předsezonních prací opravili i stávající buňky, aby všechno bylo v pořádku, nebo třeba informační tabule v areálu,“ dodala. Další úpravy lyžařského stadionu plánuje Ski Sokol Stachy na jaro roku 2016.

Tím příprava známého běžkařského areálu na zimu neskončila. Zhruba padesátka lidí se následně sešla na brigádě, která měla za cíl prořezávání větví, aby na tratě propadnul sníh, likvidaci náletových dřevin a podobně. „Všem dobrovolníkům bychom za jejich pomoc chtěli poděkovat. Speciální poděkování pak patří těm, kteří poskytli finance, a majitelům pozemků, na nichž tratě jsou, a kteří souhlasili s tím, že jsme tam mohli vůbec něco dělat,“ podotýká Frühaufová, která se vydala i za státním podnikem Lesy ČR, aby zažádala o pomoc s úpravou tratí, které se nacházejí na jejich pozemku. „Jedná se především o tříkilometrový a čtyřkilometrový okruh. Jsem ráda, že nám ředitel Lesního podniku Vimperk J. Kříha vyšel vstříc,“ říká Frühaufová a Zdeněk Albrecht doplnil: „Lesy ČR opravily na svých pozemcích havarijní stav cest tím, že je pomocí bagru odvodnily, opravily mostky a trubky na odvod vody, cesty celkově vyrovnaly a rozšířily.“

Čtyři okruhy oblíbeného areálu Churáňov jsou tak přichystané na zimu, během které mimo jiné přivítají únorový závod Českého poháru žactva, mezinárodní závod Česko-rakouského poháru, ale i krajské závody včetně těch kvalifikačních. „Teď už chybí jen ten sníh,“ směje se Zdeněk Albrecht. Snad ho bude během letošní zimy dostatek.

Daniel Pavlis