„Maminky poučím o následcích. Vysvětluji, proč by měly své děti nechat naočkovat, snažím se je přesvědčit. Pokud i přesto nesouhlasí, podepisuje nám v ordinaci dokument, že očkování odmítla,“ popsala prachatická pediatrička. V případě, že podpis odmítne, stačí, aby byl na dokumentu podpis svědka. „V praxi může být svědek například zdravotní sestřička,“ upřesnila.

Podle lékařky jsou daleko horší maminky, které na rovinu neřeknou, že nechtějí očkovat a na očkování prostě nepřijdou. „Volají pak s výmluvou, že má dítě rýmu, nebo jiný problém a že se nedostaví. V tu chvíli ani nemám potvrzené, že s očkováním nesouhlasí,“ kroutí hlavou nad přístupem některých rodičů. Připouští, že u některých dětí mohou po očkování přijít nežádoucí účinky nebo alergické reakce.

To, že některá z maminek očkování odmítla, lékaři nemusejí nikde ohlašovat. Evidenci neočkovaných dětí si ovšem mohou od lékaře vyžádat hygienici. „Pro mě platí, že očkování je moje povinnost,“ zhodnotila Magda Beránková.

Mnohé maminky možná nevědí, že povinnost očkovat děti nařizuje zákon o ochraně veřejného zdraví a upřesňuje ho vyhláška ministerstva zdravotnictví. Za nedodržení této povinnosti hrozí rodičům pokuta až 10 tisíc korun. Očkované musejí být také děti, které chtějí jen na tábor či jinou školní rekreaci, třeba lyžařský kurz.

Potvrzení musejí přinést také školáci v Základní škole ve Vodňanské ulici, kteří za týden odjíždějí na lyžařský kurz. „Potvrzení o očkování chceme letos druhým rokem,“ řekla ředitelka školy Petra Sandanyová. Upřesnila, že v případě školou pořádaného letního tábora rodiče dokládají povinné očkování už více než tři roky. „Má to být, tak potvrzení chceme, ale už jsem se setkala i se stížnostmi maminek, že jim ho lékař nechce vystavit,“ přidala Petra Sandanyová příklad z praxe.

Lékařka upřesňuje, že existuje mnoho dalších nepovinných očkování, z nichž některé by rodičům dětí minimálně doporučila. Jde prý hlavně o očkování proti meningokokovým, pneumokokovým nebo rotavirovým nákazám. I když uznává, že není vhodné pro všechny. „Ale s meningokokovým onemocněním jsem se setkala. Zpočátku je nerozpoznatelné od běžné virózy. Následuje rychlý nástup nemoci,“ zhodnotila.

Povinné očkování předepsanou vakcínou je pro všechny rodiče zdarma. U nepovinného očkování pak musejí rodiče většinou hradit vakcíny sami. To neplatí u očkování proti pneumokokovým onemocněním. V nabídce jsou dvě vakcíny plně hrazené pojišťovnou.