„Moc se mi líbí, že je tu technická návaznost na odchov krav. Menší jalovice si tu budou zvykat na boxy, ve kterých se naučí i lehat. V některých kravínech lehají mimo boxy, což jim způsobuje zdravotní problémy,“ pochválila zdejší technologii Jaroslava Staňková z českobudějovické firmy NTG Agri.

Nyní by se měla nová stáj, která vznikla na místě starého kravína, zaplňovat jalovicemi. „Ještě v dubnu jsme tu měli 150 jalovic, pak jsme kravín zbourali a rychle postavili novou stáj, abychom tam mohli jalovice na zimu přestěhovat,“ uvedl předseda představenstva Zemědělského družstva Bernartice Pavel Novotný.

Areál farmy budovali postupně deset let. Výstavba stála celkem devadesát milionů korun a zahrnuje kravín, porodnu, silážní dvoužlab a stáj. „Naší motivací je zajistit pro naše pole jednou za čtyři roky hnojení chlévskou mrvou. To byl jedenz hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli pro navýšení skotu,“ vysvětlil Pavel Novotný. Připomněl i fakt, že pro výstavbu budov nezabrali žádnou zemědělskou půdu.

„Za svoji éru jsem nedovolil zastavět ani ar zemědělské půdy a tam, kde byly nevyužívané objekty, jsme víc než sedm hektarů půdy vrátili do původního stavu k obdělávání,“ dodal. V současné době obhospodařují 2860 hektarů a chovají 1700 kusů skotu. ZD Bernatice navíc patří mezi nejvýznamější jihočeské výrobce mléka. Jsou členem Mlékařského a hospodářského družsva JIH.