A stejně, jako v letech předchozích, sál, kde bylo rozloženo zboží, v sobotu doslova praskal ve švech. Vimperští totiž vědí, že každá koruna, kterou na bazaru utratí, se vrátí do města zpátky, navíc si domů odnášejí věci, které jim udělají radost a neutratí za ně příliš peněz. Navíc, cenu za vybranou věc si určovali sami.


„Každý rok se nám vybraná částka stupňuje. Vždy je to minimálně deset tisíc korun, vloni už to bylo zhruba šestnáct tisíc korun," uvedla Věra Vávrová z občanského sdružení. Už v sobotu odhadovala, že letošní bazar by mohl být ještě slibnější. „Faktem je, že nás místní opravdu podporují. Každý rok přibývá lidí, kteří nám na bazar nosí věci, přidávají se i místní firmy, které na bazárek darují nové věci. V pátek věci vybíráme,v sobotu pak prodáváme," popsala Věra Vávrová.


„Nejvíce se dneska prodávají svetříky, košile, halenky, ale i drobné předměty pro domácnost, jako jsou třeba hrníčky. Hodně lidí si uvědomuje, že je to charita, takže neváhají sáhnout do peněženky. Někteří nic nekoupí, ale stejně do pokladničky u vstupu dají peníze," upozornila Jitka Bošková.


Už dopředu občanské sdružení vědělo, na co vybrané peníze použije. „V letošním roce bychom chtěli začít větší projekt. Tradičně podporujeme děti, přispíváme na tábory, akce pro postižené obyvatele. Letos rozjíždíme projekt na přání našich obyvatelů, a to společenskou místnost v domě s pečovatelskou službou. Celkově chceme místnost zrekonstruovat, letos bychom chtěli uzavřít stavební povolení a projekt. Následně místnost podle toho, jaké finanční prostředky budeme mít k dispozici, vybavit. Chtěli bychom to dělat společně s farní charitou. Místnost by sloužila i spolkům nebo obyvatelům," doplnila Věra Vávrová.


Občanské sdružení ve Vimperku působí už více než sedm let. Vzniklo jako pocta bývalé starostce. „Nikdo z nás asi nedoufal, že se nám podaří působit tak dlouho a podpořit tolik lidí. Sdružení má podporu i proto, že opravdu zveřejňujeme každou korunu," myslí si Věra Vávrová, která stála u zrodu sdružení.