Budoucí demolice by se měla týkat čísla popisného 150 v ulici Pasovská a čísla popisného 17 ve Výškovicích. V obou případech se jedná o domy, které leží v těsné blízkosti hlavních tahů do Vimperku a podle všech zastupitelů nedělají městu dobrou vizitku.

Výškovice čp. 17
Demolice: odhadované náklady 895 898 Kč
Prodej: cena v místě a čase obvyklá 391 370 Kč
Zakonzervování: zabezpečení proti vniknutí a nejnutnější roční náklady 10 000 Kč
Oprava: celková rekonstrukce – odhad nákladů 3,212 mil. Kč

Zastupitelům předložil v pondělí Martin Kalous, vedoucí odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk, čtyři možnosti, jak s objekty nakládat. „Oba domy máme v současnosti již bez nájemců. Městskou správou domů byly zakonzervovány a zajištěny tak, aby nebylo možné do nich vniknout a dále je poškozovat. Správce těchto nemovitostí nyní žádá vlastníka, tedy město, potažmo zastupitelstvo, aby řeklo, co s oběma domy dál. Nabízejí se v podstatě čtyři možnosti, a to demolice, prodej, zakonzervování domů nebo jejich kompletní rekonstrukce,“ uvedl Martin Kalous s tím, že osobně se kloní v první řadě k demolici, zatímco jako nejméně reálnou vnímá celkovou rekonstrukci a následné využití pro nájemní bydlení.

K variantě demolice se jako první přiklonila starostka města Jaroslava Martanová. Podle jejích slov je veřejností dlouhodobě stav a vzhled příjezdů do města kritizován.

„Nejsem zastáncem prodeje domů, protože náklady na následnou rekonstrukci jsou tak vysoké, že by se mohlo stát, že je někdo opraví jen částečně, ubytuje v nich sociálně slabé lidi a vznikne opět sociálně vyloučená lokalita, kterou město nebude mít pod svou kontrolou,“ podotkla.

Pasovská čp. 150
Demolice: odhadované náklady 2,051 mil. Kč
Prodej: cena v místě a čase obvyklá 603 210 Kč
Zakonzervování : zabezpečení proti vniknutí a nejnutnější roční náklady 30 000 Kč
Oprava: celková rekonstrukce – odhad nákladů 9,861 mil. Kč

Pokud se týká Pasovské ulice, není čp. 150 jediným objektem, který dělá městu při příjezdu od hranic s Bavorskem špatnou vizitku. Jak připomněl zastupitel Pavel Dvořák, v minimálně stejně špatném stavu jsou i další objekty. I proto se dotazoval, zda má vedení města celkovou koncepci, jak vzhled příjezdu do Vimperku zlepšit. Podle vyjádření starostky sice v minulosti byl záměr na demolici dalších objektů v souvislosti s rozšířením silnice k hranicím, nicméně se o tomto rozšíření již neuvažuje. Zdá se tak, že jedinou možností pro město bude pokusit se najít prostředky buď vlastní, případně dotační, a další objekty v majetku města v Pasovské ulici nechat do budoucna zdemolovat na své náklady.

Demolici objektů v Pasovské a ve Výškovicích podpořil i Zdeněk Kutil. „Každý, kdo ve Vimperku žije, bude souhlasit s tím, že takové hrůzy při vjezdu do města je třeba odstraňovat. Je ale třeba vymyslet jasnou koncepci a stanovit jasný termín,“ uvedl.