Rok co rok kontrolovat a měnit jednu prasklou žárovku za druhou už patří téměř minulosti. Alespoň pokud se týká vánoční výzdoby na Prachaticku.


Ve většině z nich už také vrcholí instalace jednotlivých vánočních prvků do ulic. Trend je přitom jasný. Nic nového se příliš nekupuje a většinou se pouze modernizuje výzdoba tím, že se mění žárovky za LED diody. Podle Renaty Leškové z MěÚ Vimperk je to jak z hlediska estetického, tak především kvůli úsporám elektrické energie a nákladech na obnovu. „Každoročně se musely měnit prasklé žárovky. Navíc už ty staré nejsou ani k sehnání," uvedla Renata Lešková s tím, že dohoda o tomto způsobu vznikla přibližně před dvěma roky před schvalováním rozpočtu. „Takže nejprve zmodernizujeme postupně kompletně veškeré existující vánoční osvětlení a teprve pak budeme případně vánoční výzdobu doplňovat o další prvky," doplnila.


Každý rok vimperský rozpočet stojí vánoční výzdoba kolem patnácti tisíc korun a týká se to pořízení modernějších technologií. Z této částky pořídí obnovu zhruba sedmi prvků. „Standardně se zdobí náměstí Svobody, kde se tradičně zdobí vánoční strom a stromy ve středových ostrůvcích. Drobnější výzdoba je i na budovách městského úřadu. Dál se věší vánoční výzdoba v ulicích centra a něco málo se zavěšuje také do ulice 1. Máje," shrnula Renata Lešková s tím, že na náměstí se využívají světelné řetězy, do ulic, kde to lze, se zavěšuje výzdoba mezi domy, zbytek je bodově rozmístěn na sloupy veřejného osvětlení.


S dalším rozšířením výzdoby ale zatím město nepočítá ani do okolních ulic a na sídliště, ale ani na náměstí. „Původně jsme uvažovali o nasvícení kašny, ale potom, co jsme si nechali udělat pohled, jak by pak náměstí vypadalo, bylo by s ohledem na vánoční strom a středové stromky přesvícené, takže jsme od toho upustili," vysvětlila Renata Lešková. V případě zájmu z osad se město Vimperk vyjít vstříc a najít prostředky na pořízení vánočního osvětlení. Před dvěma roky takto uvolnili peníze do Hrabic, kde si za ně pořídili vánoční výzdobu stromu.


Žárovky zůstanou jen v Parkánu


Největší problémy s výměnami žárovek měla města především u výzdoby vánočního stromu. Ten bude letos ve Vimperku stejně jako menší stromy ve středových pásech na náměstí osvícený LED diodovými řetězy. Obdobné to bude také v Prachaticích. I tady se podle slov jednatele Technických služeb Prachatice Rostislava Eichnera využije modernější technologie pro vánoční strom na Velkém náměstí. Ten by zde měly městské lesy vsadit do připravené šachty v příštím týdnu. Původní žárovkové osvětlení tedy zůstane jen na smrku v Parkánu. Pokud se týká například Velkého náměstí, to získá v letošním roce jednotnou výzdobu ve všech jeho rozích.
Také Prachatičtí instalaci vánoční výzdoby napojované na sloupy veřejného osvětlení mají téměř hotovu. „Dokončí se nejpozději zítra. Pak už nás čeká jen příští pondělí ozdobit vánoční strom na Velkém náměstí," potvrdil jednatel technických služeb Prachatice Rostislav Eichner.


Vánoční výzdoba tak bude v předstihu pouze zavěšená a zapojená, slavnostní rozsvícení je v plánu až při prvním adventním víkendu. Také Prachatice ozáří vánoční výzdoba především v centru a přilehlých ulicích. „Na samotném Velkém náměstí budou ve všech rozích jednotné motivy jak při vjezdu do náměstí, tak v protilehlých rozích u Národního domu a u budovy Staré radnice a při vjezdu do Křišťanovy ulice z Kostelního náměstí. Výzdobu doplní ještě vánoční strom a světelné řetězy zavěšené na budově nové radnice," popsal Rostislav Eichner výzdobu v samotném centru Prachatic. Tu doplní ještě nad Dolní bránou a při výjezdu z Křišťanovy ulice dva podvěsy. „Ty původní ještě se starými žárovkami ale instalovat s ohledem na úspory elektrické energie nebudeme," doplnil Rostislav Eichner.


Vánoční atmosféru navodí lidem výzdoba i v přilehlých ulicích. Ve Zvolenské ulici budou svítit zelené vánoční girlandy, závěsy s hvězdami. Na kruhových objezdech, stejně jako na sloupech veřejného osvětlení v ulicích Zahradní nebo Kasárenská budou další vánoční motivy. „Mělo by to být více méně vše, s dalším rozšířením vánoční výzdoby jsme zatím neuvažovali. Především jsme se snažili přejít z původní žárovkové výzdoby na LED diody, které jsou z hlediska spotřeby elektrické energie a životnosti výhodnější," dodal Rostislav Eichner. Každý rok je na vánoční výzdobu zhruba padesát tisíc korun, za které se pořizuje pouze obnova slavnostního osvětlení.
Z původní vánoční výzdoby tak bude zůstávat pouze rostlý smrk v areálu Parkánu. I ten se letos znovu stane součástí světelné vánoční výzdoby v Prachaticích. Tato výzdoba zůstává, ale jsou tam jen barevné žárovky, jen se vyměnily ty nefunkční.


S rozsvícením čekají na advent


„Máme pověšeno," hlásí jednatel technických služeb města Volary Pavel Kohout. „V letošním roce jsme nic nového nepořizovali. Pouze místo sedmivatových žárovek, jejichž výroba byla ukončena, doplňujeme postupně vánoční výzdobu LED diodami. Ty jsou úspornější a déle vydrží," potvrzuje Pavel Kohout trend z ostatních měst.
Volarští vánočně zdobí hlavní příjezdovou komunikaci od Prachatic skrze centrum a dál ve směrech na Lipno a Lenoru. „Máme hvězdy, stromky, komety a girlandy, všechno napojujeme na sloupy veřejného osvětlení. Nasvícený bude také rostlý vánoční strom před budovou knihovny, který ozdobí světelné LED diodové řetězy," shrnul Pavel Kohout z Technických služeb Volary s tím, že vánoční výzdobu sice zapojí příští pátek, ale slavnostní rozsvícení bude následovat až při prvním adventním víkendu.


Nemají peníze, svítit bude jen náměstí


Vánoční výzdobu oproti jiným městům skromnější budou mít i letos v Netolicích. „Jelikož nemáme peníze, pořídili jsme jen osvětlení na rostlý strom na náměstí. Jinak budeme mít vánoční výzdobu čistě jen na náměstí, na radnici a na sloupech veřejného osvětlení, do okolních ulic nic dávat nebudeme," potvrdil starosta Netolic Oldřich Petrášek. S instalací vánoční výzdoby prý začnou později. „Každý rok to děláme tak, aby výzdoba svítila až před Mikulášem. Na příjezd Paní Zimy, která je 9. prosince, bude ale už svítit určitě," ubezpečil starosta Netolic.
Rozsvítit vánoční výzdobu na první adventní víkend plánují ve Vlachově Březí. „Instalovat budeme výzdobu na náměstí až v příštím týdnu, a to včetně vánočního stromu. Letos bychom ho měli mít od někoho ze zahrady," uvedl starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun.


Vánoční výzdoba by se neměla okoukat


Podobné je to také v Husinci. Přestože vánoční výzdobu tady už instalují, starosta Ludvík Friedberger zastává názor, že svítit by měla spíše až od druhého adventního víkendu. „Sice v supermarketech už pomalu pouštějí koledy, ale hodně lidí si myslí, že na rozsvícení vánoční výzdoby je dost času až před Vánoci. Myslím, že by stačilo rozsvítit výzdobu až při druhém nebo třetím adventním víkendu, aby vánoční nálada byla co nejblíže Vánocům a výzdoba nám tak nezevšedněla," říká starosta města Husinec. To využije k vánoční atmosféře nejen sloupy veřejného osvětlení na Prokopově náměstí a v Husově ulici, ale také nádvoří radnice. „Zdobit budeme také vánoční smrk pod kostelem. Každý rok se snažíme nějakou výzdobu na vánoční strom přikoupit, aby byla trochu bohatší. Jen dáváme bílé osvětlení místo modrého, které se lidem v Husinci moc nelíbilo," dodal Ludvík Friedberger.