"Je to referendum o Babišovi, však to víte, ne?" smál se před novináři v Průhonicích bezprostředně poté, co odvolil. Ovšem pouhých pár chvil po skončení sčítání hlasů výsledek referenda, které si sám vyhlásil, popřel.  

V politice po debaklu, alespoň v demokratických zemích, je běžné, že poražený oznámí, že se vzdá své funkce nebo o sobě alespoň nechá rozhodnout sněm. Ne tak Andrej Babiš. "Dosáhli jsme famózní výsledek," chlubil se na tiskové konferenci po volební prohře, když vyšlo najevo, že mu voliči řekli hlasité NE. "Nic nekončí, my tady, hnutí ANO, a já jsem byl kandidát hnutí ANO, budeme stále pro vás."

Petr Pavel během první tiskové konferenci po vyhraných prezidentských volbách.
Špinavá kampaň, rozdělená společnost. Jihočeši hodnotí výsledky volby prezidenta

Možná v návalu zklamání z výsledku zapomněl, že se ve všech debatách mezi prvním a druhým kolem holedbal, že on je tu jediný nezávislý kandidát. Na předsednictvu 8. února prý jenom vyhodnotí kampaň a sdělí občanům další strategii. "Já tady budu dál, pro lidi, můžete se na mě obracet… I když jsem prohrál, jsem samozřejmě motivován, aby hnutí pokračovalo." Asi tomu máme my i jeho okolí rozumět tak, že bez něj žádné hnutí nebude.

Na otázku, jestli zůstane poslancem a jestli bude po volebním debaklu usilovat o znovuzvolení do čela ANO, pro jistotu vůbec neodpověděl. Na Twitteru nicméně prohlásil, že lidé se na něho můžou spolehnout. "Budu vám pomáhat dál," vzkazuje. Během jediného dne tak otočil o 180°. Výsledek referenda přijmout, jak je vidět, nehodlá.