Tu nejvyšší, titul Vesnice roku Jihočeského kraje 2022, zástupci Albrechtic nad Vltavou převzali z rukou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a jihočeského hejtmana Martina Kuby. Obec na Písecku, s čerstvě dosaženou tisícovkou obyvatel, tak bude letos hájit barvy Jihočechů v celostátním finále soutěže Vesnice roku 2022.

Obec Albrechtice nad Vltavou s 1000 stálými obyvateli leží na Písecku, přibližně osm kilometrů severovýchodně od Protivína, mezi řekou Vltavou a Píseckými horami. V současné době ji tvoří šest místních částí: Albrechtice nad Vltavou, Hladná, Chřešťovice, Jehnědno, Údraž a Újezd. Dominantou obce s klíčem a mečem ve znaku je kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 12. století.

„Je to obrovský a jedinečný úspěch, který se s velkou pravděpodobností hned tak opakovat nebude. Nesmírně mě potěšilo, kolik přijelo hostů. Starostů, zástupců vedení kraje, ministerstev, poslanců a senátorů. Ještě více však zájem obyvatel obce a jejich místních částí. Do finále jdeme s hrdostí, ale bez přehnaných ambicí. Svou kůži samozřejmě nedáme zadarmo,“ uvedl starosta Albrechtic nad Vltavou Miroslav Ušatý.

Na úvod ceremoniálu naplánovali v Albrechticích státní hymnu v podání Chřešťovického pěveckého sboru (Chřešťovice jsou nejsevernější osadou, která pod obec patří). Kromě předání ocenění v řadě kategorií, jako například péče o zeleň a životní prostředí nebo společenský život byla představena také kniha Vesnice roku 2022.

Albrechtice nad Vltavou jsou jihočeskou Vesnicí roku 2022.
Albrechtice se staly Jihočeskou vesnicí roku, kandidovaly popáté

Dvouhodinový oficiální program na místním fotbalovém hřišti, přilákal více než čtyři stovky lidí a pokračoval až do večera kulturním a společenským programem. S velkorysým pojetím slavnosti Albrechticím finančně pomohl dlouholetý partner obce, Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ.

„Prostřednictvím elektrárny, respektive Skupiny ČEZ či Nadace ČEZ, jsme se zde podíleli na řadě projektů především v oblasti životního prostředí. Byla to například výstavba některých rybníků a výsadba několika stromořadí. V rámci Oranžového roku zde dlouhodobě podporujeme sportovní, kulturní a společenské aktivity obce. Její úspěch je tak z části i naším úspěchem a z toho máme pochopitelně velkou radost,“ konstatoval vedoucí jaderné komunikace Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Krumlovská serpentina 2022, závod Poháru ČR ve slalomu minikár. Na trať vyrazil i pětiletý Adam (na snímku).
Krumlovskou serpentinou po letech drandily minikáry, jel se závod Poháru ČR

Titul a Zlatou stuhu za svůj jihočeský úspěch mohou Albrechtičtí přetavit v celostátní úspěch v konkurenci vítězných obcí z dalších českých krajů. Celkový vítěz a nositel titulu "Vesnice roku 2022" získá finanční odměnu formou dotace ve výši až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj.

Starosta Miroslav Ušatý už po udělení krajské ceny uvedl pro Deník, že je to ocenění práce zastupitelstva i občanů a připomněl, že když přijela hodnotící komise, tak přišlo podpořit kandidaturu obce na 120 obyvatel.

Desetičlenná hodnotící komise se jednomyslně shodla, že Albrechtice nad Vltavou si své první místo zasloužily zejména za realizaci zásadních investičních a infrastrukturních projektů v obci a místních částech, environmentální výchovu mládeže a občanů ve spolupráci se základní školou i bohatý společenský a kulturní život. Ocenila také podporu dvacítky místních spolků, začlenění dětí a mládeže do života vesnice, rozvíjení a udržování venkovské pospolitosti, péči o historické venkovské a sakrální stavby, například o unikátní kapličkový hřbitov a dlouhodobou úspěšnou spolupráci a podporu místních podnikatelských subjektů nebo vytváření podmínek pro venkovskou turistiku.

V sobotu 20. srpna odstartoval z náměstí TGM ve Veselí nad Lužnicí již 11. ročník závodů veteránů Selské baroko. Déšť nebyl pro účastníky žádnou překážkou.
Selské baroko startovalo z Veselí už pojedenácté, v soutěži přibyli i nováčci

„Stříbrnou příčku obsadil Mačkov na Strakonicku a bronz si odnesly Cehnice na Strakonicku. Do letošního 26. ročníku této soutěže se přihlásilo celkem 15 jihočeských obcí. V letech 2020 a 2021 se vyhlašování Vesnice roku v celé České republice kvůli koronavirové pandemii nekonalo,“ poznamenal náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch.

Cílem celorepublikové soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je pak podle Hrocha snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova jako takového.

A kdo uspěl na jihu Čech v dalších kategoriích?
Bílá stuha – za činnost mládeže
Čepřovice, okres Strakonice

Modrá stuha – za společenský život
Drahonice, okres Strakonice

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu
Mažice, okres Tábor -  Za těsnou spolupráci obce Mažice s ekologickou rodinnou farmou u Čoudků. Udržování a rozvíjení místních lidových tradic ve vesnické památkové rezervaci. Rekultivaci brownfieldů a péči o veřejné prostranství. Vybudování Mažické naučné stezky na území obce a Borkovických blat.

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí
Doudleby, okres České Budějovice - Dlouhodobá koncepční práce v oblasti životního prostředí a péči o významné prvky historické krajiny. Vysazení alejí, vybudování ptačí stezky a založení květnaté loučky.

Festival Všechny chutě světa na píseckém Výstavišti.
OBRAZEM: Všechny chutě světa nabídlo písecké Výstaviště