„Letošní ročník jsme pojali jako Muzikálové Vánoce,“ vysvětluje Lenka Střítecká, v jakém duchu bude zatím poslední ročník v režii firmy. Na pódiu se vystřídá zhruba sedmdesát vystupujících. Se svou kapelou zazpívá třeba Anna Julie Slováčková, vystoupí také muzikálový herec a zpěvák Martin Sechreiner nebo operní a muzikálová hvězda Michaela Gemrotová Štiková. Těšit se můžete i na muzikálové divadlo hlubockého souboru Pikl. „Připravují ho speciálně pro adventní pódium,“ přibližuje Lenka Střítecká a doplňuje: „Nebudou ale chybět klasické folklorní, folkové a další kapely.“

K šestnáctimetrovému vyhlídkovému kolu, z něhož si budete moci prohlédnout náměstí z jiného úhlu a vychutnat si vánoční atmosféru, přibyla novinka dřevěných vyřezávaných panenek v nadživotní velikosti. „Jsou ručně vyráběné v duchu tradičních dobových Vánoc,“ vysvětluje. Sošky zdobí prostor mezi kluzištěm a kašnou.

Vánoční trh na náměstí v Českých Budějovicích s ruským kolem.
VIDEO: A už se točí. Podívejte se na budějovické náměstí z jiné perspektivy

Stánky nabídnou pestrý sortiment, ručně vyráběné zboží, obrázky, minerály, šperky, punče či trdelníky. Nabídka jídla se dočká obnovy.

Prodělání nemoci covid-19 či očkování u návštěvníků zatím společnost kontrolovat nebude. „Bezpečnost a zdraví návštěvníků je pro nás priorita,“ říká realizátorka trhů. Ty se však konají na volném prostranství, kudy musí být povolen průchod a pravidla se vylučují. Adventní městečko navíc sdružuje kulturu, trhy i sport pod širým nebem. O pravidlech se nyní jedná s krajskou hygienickou stanicí. Panely u vstupu či reproduktory doporučí lidem, jak se chovat a být ohleduplný k jiným. K dispozici bude dezinfekce.

Unikátní expozici Legiovlaku dnes navštívil primátor Budějovic Jiří Svoboda.
OBRAZEM: V Budějovicích je k vidění Legiovlak. Navštívil ho i primátor

Oblíbené akce Přílet anděla a rozsvěcení vánočního stromu byly kvůli covidu zrušeny. Mimo ně se prý po trzích pohybuje do tisíce lidí. „Jsme připraveni řešit opatření podle aktuální situace,“ říká Lenka Střítecká. Druhý jednatel firmy Rudolf Střítecký dodává: „Uděláme všechno pro to, abychom lidem Vánoce nevzali.“