Již po páté se ve Volarech uskutečnil jarní festival filmů plný adrenalinu, napětí, kamarádství, touze po dobrodružství, odvaze a soudržnosti. Šest soutěžních a jeden bonusový film, taková byla porce pátečního večera.


Všechny přítomné přivítal za organizátory Petr Čmerda, který poděkoval všem, kteří našli na festival cestu, a vysvětlil programové schéma večera.


Po první sérii, kde zejména film o středu Afriky a návštěvě u kmene afrických bojovníků Pygmejů byl velmi zajímavý, následovala přestávka. V ní se losovalo ze vstupenek o tři zajímavé knižní ceny, které potěší jednu ženu a dva muže. Dále zde organizátoři poděkovali Martinu Jandovi, který zabezpečil grant na koupi nového kvalitního projektoru, který posunul kvalitu festivalu o notný kus dopředu.


Následovala závěrečná část, ve které se šlo přes kanadské řeky a jejich kaňony, kde vzniká nový sport canyonig. Poté následoval přesun k našim východním sousedům do Vysokých Tater, aby všichni v sále zadrželi dech při překonávání Lomnického štítu na lyžích a kanoích. A byl to pravý adrenalin. Celý večer zakončil film Autana o slezení stolové hory v zapomenutém kraji Amazonie a prvovýstup na ni východní stěnou.


Letošní festival byl kvalitní a tak se již všichni těšíme na zimní expediční kameru.


Ladislav Beran