Severokorejský vůdce prohlásil, že cílem KLDR není začít válku, ale "zvýšit válečné odstrašování v zájmu ochrany národní suverenity". Svoje poznámky pronesl na obranné konferenci, na níž byla mimo jiné vystavena mezikontinentální balistická střela Hwasong-16. Ta je dosud největší, jakou KLDR vyvinula, zatím však ještě nebyla otestována.

Severní a Jižní Korea se v posledních týdnech ocitly ve stále se stupňujících závodech ve zbrojení, oba státy otestovaly pokročilé střely krátkého doletu a další zbraně.

Streamovací služba Netflix.
Světem otřásl seriál Squid Game. Lidem ukázal děsivou finanční situaci Korejců

Soul nedávno vyzkoušel svou první balistickou střelu odpalovanou z ponorky, plánuje stavbu letadlových lodí a nakoupil od USA pokročilé stíhačky F-35.

Pchjongjang zase nadále pokračuje s rozvojem svého raketového programu. Podle některých pozorovatelů také rozšiřuje svůj hlavní jaderný reaktor, který využívá pro výrobu paliva do atomových zbraní.

Napětí ve vzájemných vztazích

Spojené státy oznámily, že jsou kdykoliv připraveny zahájit se Severní Koreou diplomatická jednání, jejich cílem by bylo snížit napětí ve vzájemných vztazích. Pchjongjang nicméně odvětil, že nemá zájem, dokud budou USA pokračovat v sankcích a vojenských aktivitách s Jižní Koreou.

Jihokorejská horká linka s KLDR
Severní a Jižní Korea obnovily komunikaci. Tři dny po testu nové rakety

"Neomezené a nebezpečné" snahy o posílení jihokorejské armády pak podle Kim Čong-una "ničí vojenskou rovnováhu na Korejském poloostrově a zvyšují vojenskou nestabilitu a nebezpečí". "Pod absurdní záminkou zastavení našich hrozeb Jižní Korea otevřeně několikrát vyjádřila touhu získat nad námi vojensky navrch," dodal severokorejský lídr.