O budoucím uspořádání Afghánistánu jednalo vedení Tálibánu od soboty do pondělí v provincii Kandahár. Tálibán, který vládl v letech 1996 až 2001 v Afghánistánu autokraticky, tentokrát uvedl, že do vlády přizve více stran. Hnutí se také snaží vystupovat umírněněji než dřív, mnozí Afghánci mu ale nevěří.

V pondělí skončily na kábulském letišti evakuace cizinců a jejich afghánských spolupracovníků a ze země se stáhli poslední američtí vojáci. Během dvou týdnů po nástupu Tálibánu k moci v polovině srpna se podařilo z Afghánistánu evakuovat 123.000 lidí, tisíce dalších ale v zemi zůstaly.

Američtí vojáci evakuují z Kábulu afghánské obyvatele.
S evakuací Američanů pomohl Tálibán. Na letiště je provedl tajným vchodem

Británie oznámila, že zahájila v katarské metropoli Dauhá přímá jednání s Tálibánem o bezpečném odchodu zbývajících britských státních příslušníků a Afghánců. Britské ministerstvo obrany sdělilo, že dokumenty potřebné k odchodu z Afghánistánu má asi 150 až 250 dalších lidí a jejich rodiny.

"Zvláštní představitel pro Afghánistán Simon Grass odcestoval do Dauhá a jedná s vysokými představiteli Tálibánu, aby zdůraznil důležitost bezpečného odchodu britských státních příslušníků a Afghánců, kteří pro nás pracovali posledních 20 let," řekl mluvčí úřadu britského premiéra Borise Johnsona.

Mnozí Afghánci, kteří mají strach z budoucnosti pod vládou Tálibánu, se nyní přesouvají k hranicím se sousedními státy, aby se pokusili Afghánistán opustit pozemní cestou. Uprchlíci využívají k odchodu z Afghánistánu do Pákistánu hraniční přechod Spínbuldak a davy lidí jsou vidět také u uzavřeného přechodu Torcham.

Bojovníci afghánského Tálibánu, ozbrojenci - ilustrační foto
Vedení Tálibánu jednalo o uspořádání Afghánistánu. Setkání se konalo v Kandaháru

"Velké množství lidí čeká na afghánské straně na otevření brány," řekl jeden z pákistánských činitelů. Podle svědků se tisíce běženců shromáždily rovněž u hraničního přechodu Islám Kala v provincii Herát, což je nejdůležitější post na afghánské hranici s Íránem.

Obnova provozu letiště 

Tálibán jedná s Katarem a Tureckem o obnově provozu kábulského letiště, podle agentury Reuters by ale rozhovory o zajištění technické a logistické podpory mohly trvat několik dnů až týdnů. Tálibán již dříve prohlásil, že nebude pronásledovat ty, kdo spolupracovali se zahraničními jednotkami, bude dodržovat lidská práva a nebude bránit lidem v odchodu ze země.

Podobné sliby dalo hnutí i po převzetí vlády v roce 1996, vzápětí ale nechalo popravit bývalého prezidenta, ženám zakázalo pracovat a studovat a začalo uplatňovat přísné islámské právo šaría, napsala agentura Reuters.

Bojovníci Tálibánu v Kábulu
Tálibové údajně zaútočili na vzbouřence v Pandžšíru. Ztratili osm bojovníků

Tálibán se nyní potýká také se zhoršující se ekonomickou situací. Řada organizací přerušila humanitární pomoc, na níž byl Afghánistán jako jedna z nejchudších zemí světa značně závislý. Vyplácení peněz na své operace v Afghánistánu zastavila kromě jiného Světová banka či Mezinárodní měnový fond. Před afghánskými bankami se nadále tvoří dlouhé fronty, píše agentura Reuters.