Také během noci na neděli zněly v Kyjevu a dalších ukrajinských městech sirény varující před nálety. 

Ruské jednotky, které utrpěly značné ztráty u letiště Hostomel u Kyjeva, se přesouvají k historickému městu Bilhorod, vzdálenému asi 23 kilometrů od Kyjeva. „Nepřítel neustává v snaze proniknout k jihozápadnímu okraji Kyjeva,“ citovala agentura Unian ukrajinský generální štáb. 

Ruské jednotky podle ukrajinských úřadů ve městě Buča ležícím na severozápad od Kyjeva ostřelují sídliště a blokují dodávky humanitární pomoci. Rada města Buči v prohlášení na facebooku uvedla, že ruští vojáci střílí na civilisty, včetně dětí, nebo na automobily. „Dodávky humanitární pomoci nejsou možné: obec je v nepřátelském obležení,“ píše se v prohlášení. 

V Irpini, která se nachází v sousedství Buči, podle zpravodaje Rádia Svoboda ruští vojáci stříleli po civilistech utíkajících z města. Ruské jednotky podle místních úřadů v sobotu téměř srovnaly se zemí také ukrajinské město Boroďanka

Situace v Irpini v sobotu dopoledne: 

Pokračuje také ruská ofenzíva na severovýchodě země a nepřátelské jednotky se přeskupují k útoku na Černihiv a nedaleký Nižyn. Na jihovýchodě se nepřítel snaží pokračovat v ofenzívě na Dnipro a Záporoží.

Poradce ministra vnitra Vadym Denysenko podle ruskojazyčné verze BBC řekl, že některá města v Sumské oblasti, zejména Ochtyrka nebo Trosťanec jsou na pokraji humanitární katastrofy. Lidé tam jsou bez dodávek vody a elektrické energie. 

Výbuchy se v noci ozývaly také ve východoukrajinském Charkově, kde shořel výškový obytný dům. Také z Kyjeva je hlášený silný výbuch, podle prvotních informací agentury Unian šlo o raketu, kterou sestřelila ukrajinská protiletecká obrana.

Porušování příměří u Mariupolu

Pokračuje dělostřelecké ostřelování obklíčeného přístavu Mariupol. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS tvrdí, že jednotky separatistické Doněcké lidové republiky ovládly čtvrť Staryj Krym na severozápadě města.

Ani druhý pokus o vytvoření humanitárního koridoru se nezdařil. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka nemohly být vytvořeny žádné humanitární koridory, protože „jen choré ruské mozky rozhodují, kdy a na koho začnou střílet“.

Ruský prezident Vladimir Putin naopak ze zmaření celé akce obvinil Ukrajince. Během telefonického rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem uvedl, že „Kyjev nadále nerespektuje dohody týkající se humanitárních záležitostí“. Evakuaci zabránili „ukrajinští nacionalisté“, dodal Putin podle agentury AFP.

Z porušování příměří se navzájem obviňují také proruští separatisté a Ukrajinská národní garda. Klid zbraní měl umožnit z města evakuovat část ze 400 tisíc civilních obyvatel. Příměří mělo platit podle původního plánu platit dnes od 10:00 do 21:00 místního času (od 9:00 do 20:00 SEČ).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Měl být ukrajinským Háchou. Místo toho je Volodymyr Zelenskyj hrdina

Klid zbraní, který měl umožnit odchod civilních obyvatel, měl v Mariupolu platit již v sobotu. Ruská armáda ale příměří podle Ukrajinců nedodržovala, takže byly evakuace odloženy. Rusové z porušování příměří obvinili ukrajinské „nacionalisty“.

Ruské jednotky útočily také na Mykolajiv, ale „utrpěly značné ztráty a úspěchu nedosáhly“, vyplývá z komuniké ukrajinského generálního štábu. Ostřelování zasáhlo také letiště u ukrajinského města Vinnycja, které je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po úderu osmi raket zcela zničené. 

Zdroj: DeníkPodle ukrajinských údajů přišlo ruské vojenské letectvo již o 88 letadel, vrtulníků a bezpilotních strojů. Jen během uplynulých 24 hodin se Ukrajincům údajně podařilo sestřelit čtyři ruské vrtulníky, pět letadel a jedno bezpilotní letadlo. Tyto údaje však není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Do náletů na vojenské i civilní cíle se podle ukrajinského štábu zapojily ruské letouny Su-35S, Su-34 a Su-25, vzlétající z letišť v Bělorusku.