Putin hned v úvodním projevu chystanou anexi potvrdil a zároveň vyzval Kyjev k jednání. Zabraných území se ale Moskva nevzdá a bude je hájit "všemi dostupnými prostředky", zdůraznil prezident jedné z jaderných mocností.

„Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali,“ prohlásil Putin v narážce na výsledky hlasování v mezinárodně neuznané Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) a v částečně okupované Chersonské a Záporožské oblasti na východě a jihu Ukrajiny. Je přesvědčen, že ruský parlament připojení těchto čtyř oblastí k Rusku schválí. „Je to vůle milionů lidí,“ zdůraznil ruský vůdce, který se odvolával se na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Putin, na jehož rozkaz ruská vojska vpadla na konci února na Ukrajinu, obvinil „kolektivní Západ“, že krize vznikla jeho vinou, v důsledku jeho politiky, vedené roky před ruskou „speciální vojenskou operací“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině.

Ruský voják a vlajka
Útok na anektovaná území bude agresí vůči Rusku samotnému, varuje Kreml

„Západ vede proti Rusku hybridní válku a snaží se podřídit si všechny země světa. Ale Rusko nebude žít podle falešných pravidel a Západ nemá žádné morální právo hodnotit počínání Ruska“, zdůraznil Putin. „Nikdy jsme nepřijali a nepřijmeme takový politický rasismus, nenávist proti Rusku,“ řekl ruský vůdce.

Putin také vyčetl Spojeným státům bombardování Drážďan, Hirošimy a Nagasaki za druhé světové války, jakož i to, že podle jeho slov „fakticky“ dodnes okupují Německo, Japonsko a Jižní Koreu. Evropští politici se podle Putina pokorně podřizují požadavkům Spojených států na zavádění dalších sankcí proti Rusku, přestože tyto sankce v zásadě vedou ke zničení evropského průmyslu a odporují zájmům evropských zemí.

Ruský vůdce obvinil „Anglosasy“ i z diverze plynovodů Nord Stream, které mají přepravovat po dně Baltu zemní plyn z Ruska do Německa.

Na Západě jsou podle ruského vůdce odmítány tradiční hodnoty, náboženské a rodinné. Prezident se ironicky ptal spoluobčanů, zda si přejí místo otce a matky mít „rodiče č. 1“ a „rodiče č. 2“ a výuku „zvráceností“ ve školách. „Pro nás je to nepřijatelné. My máme svou, jinou budoucnost,“ zdůraznil. Na Západě je podle něj zavrhován člověk a vzýván satanismus.

Putin apeloval na semknutí ruské společnosti. „Bojujeme dnes za to, aby nikoho ani nenapadlo, že Rusko, náš národ, náš jazyk, naši kulturu lze vyškrtnout z dějin. Nyní potřebujeme konsolidaci celé společnosti.“

„Bojujeme za spravedlivou a svobodnou cestu, a to především pro nás samotné, pro Rusko. Za to, aby diktatura a despocie navždy zůstaly minulostí. Jsem přesvědčen, že země a národy chápou, že politika postavená výlučně na potlačování jiných kultur a národů, je v podstatě zločinná a že musíme obrátit tuto hanebnou stránku,“ řekl.

Zlomení západní hegemonie je podle ruského prezidenta „nezvratné“. „Znovu zopakuji, že už nebude co dříve. Bojiště, na které nás pozval osud a dějiny, je bojištěm za náš národ, za velké historické Rusko,“ prohlásil.

Ruský dezertér na letišti v Jerevanu 22. září 2022
Dopady mobilizace: V Rusku vzrostly obavy z dalšího vývoje, ukazuje průzkum

„Za námi je pravda, za námi je Rusko!“ zdůraznil Putin na závěr projevu, po kterém následovalo podepsání smluv o připojení čtyř zmíněných ukrajinských regionů k Rusku.

Prezident nyní odešle dokumenty ústavnímu soudu a - pokud soud nevznese výhrady - následně parlamentu. V případě Krymu, který Rusko anektovalo na jaře 2014, zabrala ratifikace tři dny, připomněla televize Rossija 24.

Nezávislost Chersonu a Záporoží

Kyjev a Západ tato referenda neuznávají a nehodlají uznat ani anexi okupovaných ukrajinských území. Putin se podle agentury Reuters chytá oficiálně anektovat přibližně 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny. Jde o mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také o Chersonskou a Záporožskou oblast na jihu Ukrajiny, které invazní jednotky zčásti obsadily.

Ve čtvrtek večer Putin podepsal dekrety, kterými uznal nezávislost Chersonské a Záporožské oblasti. Rusko již na jaře 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny, kde vznikly DNR a LNR. Ty Moskva oficiálně uznala až v předvečer invaze na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území, a na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany.