Kdo bude unijní covid pasy vydávat?
Covid pas bude vydávat každá členská země pro své občany, V Česku bude možné covid pas získat od ministerstva zdravotnictví, nebo na Czech pointech, které jsou na úřadech a poštách. Tak to má fungovat do konce roku.

Co bude unijní covid pas obsahovat?
Covid pas bude obsahovat datum první a druhé dávky a druh vakcíny, kterou byl daný občan Evropské unie očkován. Případně také datum, výsledek a druh provedeného testu na covid, nebo dobu, kdy byl daný jedinec naposledy pozitivně testován a zda je tedy z medicinského hlediska imunní.

Cestující v rouškách na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem
EU se dohodla na covidových pasech. Mají usnadnit cesty od začátku léta

Kdy bude covid pas automaticky opravňovat k cestování po celé Evropské unii bez omezení?
Automaticky bude platit pro ty, kteří byli očkováni dvěma dávkami vakcín, které získaly registraci Evropskou lékovou agenturou (EMA). Jde v tuto chvíli o vakcíny AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson a BioNTech/Pfizer. Další zásadní podmínkou však je, že od druhé dávky uplynuly dva týdny.

Vizualizace covid pasu.Vizualizace covid pasu.Zdroj: Evropská komisePro vakcíny Sputnik V či některé čínské vakcíny, jimiž se zatím očkuje pouze v Maďarsku, toto automatická platnost očkovacího průkazu neplatí. I tyto, případně i jiné vakcíny mohou být v covid pasu zaznamenány, ale bude na každém členském státu, zda je za platné očkování uzná. Česko zřejmě i tato očkování uznávat bude.

Jak dlouho bude platit uznávání imunity na základě prodělané nemoci covid-19?
Za imunního je podle dosavadního evropského koncensu na základě certifikátu považován člověk, který měl poslední pozitivní test na covid nejdéle před 90 dny.

Podcast Evropa pro Čechy
Jak to bude s evropským covid pasem na cestě k moři. Poslechněte si podcast

Jaké testy budou uznávány jako všeobecně platné?
Jak v pátek oznámila česká hlavní hygienička, jde o patnáct druhů testů, které jsou uznávány v celé EU. Jejich seznam lze podle hlavní hygieničky najít na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Mohou členské země „změkčit“ podmínky příjezdu s unijním covid pasem?
Ano, mohou. Například Chorvatsko už oznámilo, že bude uznávat i neregistrované vakcíny. Je možné, že do některých zemí bude stačit i jedna dávka vakcíny atd. Proto je dobré si covid pas pořídit, i když nemáte kompletně prodělané očkování.