Pevninská Čína ohlásila v noci na dnešek dalších 97 mrtvých, 91 z nich zemřelo v centrální provincii Chu-pej, epicentru nákazy. V asijské zemi nákaze podlehl také Američan a Japonec, celkem se zde nakazilo 27 cizinců. Čína kvůli postupu nemoci hodlá urychlit distribuci léků, které při klinických testech prokážou účinnost v boji s virem.

Japonské úřady ode dneška registrují už 160 potvrzených případů infekce, což je nejvíc mimo Čínu. Většina pacientů pochází z plavidla Diamond Princess kotvící v Jokohamě, kde se virus potvrdil u 135 pasažérů. Úřady se počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii, nemocné převážejí do zdravotnických zařízení v Tokiu a okolních prefekturách.

Úřady v Hongkongu pustily z karantény 3600 cestujících a 1800 členů posádky z obří výletní lodi World Dream.
Úřady v Hongkongu pustily z karantény lidi z obří výletní lodi. Virus nezjistily

Koronavirus testy nově prokázaly i u čtyř lidí v Británii. Žádné bližší podrobnosti nebyly zveřejněny, případy nákazy nejspíš ale souvisejí s infikovaným britským občanem, který nedávno pracovně pobýval v Singapuru a cestou zpět do vlasti se zastavil i ve francouzském horském středisku, kde nakazil další. Celkový počet případů nákazy ve Spojeném království tím stoupl na osm.

Z obavy z šíření koronaviru ruské úřady uzavřely do dvoutýdenní karantény čínského konzula v Jekatěrinburgu. V Rusku, které s Čínou sdílí přes 4000 kilometrů dlouhou hranici, byly zatím odhaleny dva případy nákazy, v obou případech šlo o čínské občany. Kromě konzula Rusové do karantény umístily stovky čínských i ruských občanů.

Horší než SARS

Čína i přes konec volna neotevřela některé obchody, školy či továrny. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec, v důsledku epidemie klesla i důvěra investorů v ekonomiku eurozóny.

Uzavírku závodů v Číně prodloužily například automobilky Nissan Motor, BMW či Toyota. Epidemie viru ovlivní i odbyt chytrých telefonů, podle odhadů by jejich prodej v prvním čtvrtletí mohl meziročně klesnout až o polovinu. Své obchody v Číně dosud neotevřel výrobce iPhonů Apple, úřady jeho dodavateli Foxconn zatím nepovolily obnovení provozu v továrně v jihočínském Šen-čenu.

Pražští hygienici nařídili 31 vysokým školám v Praze, aby na 14 dní izolovaly studenty nebo pedagogy, kteří přijedou z Číny. Hygienici v dokumentu požadují, aby je školy o příjezdu akademiků informovaly, a dále studentům a vyučujícím po dobu dvou týdnů zakazuje účast na školní výuce a vstup do studovny či knihovny. Stejná opatření se týkají i Vysoké školy báňské v Ostravě.

Do boje s koronavirem přímo v místě nákazy se zapojil Středočeský kraj, který partnerskému regionu S\'-čchuan daruje 100.000 korun. O humanitární pomoci dnes rozhodli krajští radní.

Počet infikovaných na výletní lodi vzrostl

Japonsko dnes oznámilo dalších 65 infikovaných novým koronavirem na výletní lodi Diamond Princess, která už několik dní kvůli karanténě kotví v přístavu v Jokohamě. Na základě testů provedených na palubě plavidla zveřejnil novou bilanci kapitán lodi. Celkový počet nakažených na plavidle tak vzrostl na 135. V Japonsku registrují nyní už více než 160 potvrzených případů infekce, což je nejvíc mimo Čínu.

Japonské úřady počátkem února rozhodly držet 14 dní v karanténě všech 1045 členů posádky a 2666 cestujících, kteří na lodi trávili luxusní dovolenou ve východní Asii. Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Plakát ve stanici metra v jihokorejském Soulu informuje o prevenci před koronavirem.
Boj s koronavirem maří konspirační teorie a dezinformace, říká šéf WHO

Mezi nově nakaženými je 45 Japonců, 11 Američanů, čtyři Australané, tři Filipínci a po jednom člověku z Kanady a Ukrajiny, sdělil dnes podle agentury Reuters provozovatel lodi. Lidé, u nichž byla infekce prokázána, byli hospitalizováni v Japonsku, ostatní zůstávají do 19. února v karanténě na palubě.

Japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató dnes uvedl, že japonská vláda zvažuje podrobit po skončení karantény testům na nový typ koronaviru všechny pasažéry a členy posádky. Na lodi by museli setrvat, dokud nebudou k dispozici výsledky testování.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga později ale na tiskové konferenci prohlásil, že testování všech pasažérů by bylo nesmírně složité. "Zvažujeme ale testy všech lidí starších 80 let, kteří nejsou v dobrém zdravotním stavu," dodal Suga.

Mezi dalšími pacienty infikovanými novým koronavirem v Japonsku je deset lidí, kteří byli evakuováni z čínského města Wu-chan, jež je centrem epidemie. Nakaženo je také dalších 16 osob jako turisté, řidič autobusu či turističtí průvodci, sdělily japonské úřady.