Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Přibližně 95 procent z nich se vyléčilo, 29.421 pacientů s potvrzeným onemocněním zemřelo. 

V poslední době jsou ale denní počty úmrtí nižší a od 10. dubna nezemřelo v jednom dni více než sto lidí s covidem. V průměru připadlo na jeden dubnový den 82 úmrtí, zatímco v březnu to bylo 192 případů za den. Za první dva květnové dny je zhruba 30 úmrtí na den a za pondělí jich ministerstvo eviduje 15. Při dodatečných aktualizacích se ale údaj dosud většinou ještě zvýšil.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Otevřené obchody, služby a další. Co vše se změní od pondělí

Epidemická situace v Česku se zlepšuje několik týdnů, spolu s nižšími denními počty nových případů nákazy klesá i počet hospitalizovaných kvůli koronaviru. V pondělí jich bylo v nemocnicích 2564, z toho 473 ve vážném stavu. O týden dříve v nich bylo podle údajů ministerstva 3330 pacientů s covidem, přičemž stav téměř 700 z nich lékaři hodnotili jako vážný.

 Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči dál ale potřebují. Volných lůžek s umělou plicní ventilací bylo k dnešnímu ránu 29 procent a standardních lůžek s kyslíkem 27 procent. Díky lepšící se situaci se tak většina nemocnic zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči.

Testů na koronavirus laboratoře v pondělí provedly přes 230.000 testů na covid, z toho přesnějších PCR testů bylo téměř 18.000, ostatní byly antigenní. Například minulé pondělí bylo testů o zhruba 40.000 více. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, k dnešku mírně stouplo z předchozích 0,89 na 0,90. Pod zlomovou hodnotou jedna je dvacátý den v řadě.

Očkování proti koronaviru
Další fáze očkování: Od středy se registrace otevře lidem od padesáti let

Epidemickou situaci má dál zlepšovat hlavně očkování, které začalo na konci loňského roku. Ukončené očkování proti covidu má v Česku na 1,02 milionu lidí, celkem za čtyři měsíce vakcinace vykázali zdravotníci téměř 3,3 milionu injekcí s očkovací látkou.

Nicméně mezi staršími 70 let, kteří patří k neohroženějším skupinám, čeká podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na očkování proti covidu přes 210 tisíc lidí, skoro dvě třetiny z nich u praktických lékařů. Jeden ze šesti seniorů nad 70 let se zatím k očkování ale vůbec neregistroval.

Rozvolnění opatření 

V souvislosti se zlepšováním situace ohledně šíření koronaviru v ČR vláda v pondělí schválila další rozvolnění opatření proti šíření koronaviru. Od 10. května vedle maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi či solária. Otevřou se také školy v dalších krajích. Kvůli horší situaci kabinet ještě ve čtvrtek zváží postup ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

V šesti krajích a v Praze se mohli do lavic vrátit žáci druhého stupně a nižších ročníků víceletých gymnázií už v pondělí. Od tohoto dne se ze tří na sedm zvýšil i počet krajů, kde mohou do mateřských škol chodit všechny děti. Otevřely se tam také galerie a muzea a v celé zemi i kadeřnictví a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata.