Další lidé se sešli také na náměstí Nezávislosti, kde již sedmý den v řadě pokračují protesty proti policejnímu násilí a falšování výsledků nedělních prezidentských voleb. V těch byl vítězem již pošesté v řadě prohlášen Lukašenko, zástupci opozice však tvrdí, že vláda s jejich výsledky manipulovala.

Běloruský prezident se dnes telefonicky spojil s Vladimirem Putinem, aby s ním projednal situaci v Bělorusku. Kreml poté uvedl, že obě hlavy státu vyjádřily naději, že současnou krizi se podaří brzy vyřešit.

Tisíce lidí v ulicích Minsku vzdaly hold mrtvému demonstrantovi
Lidé v Minsku vzdali hold mrtvému demonstrantovi. Lukašenko jednal s Putinem

Lukašenko následně prohlásil, že Rusko slíbilo Minsku pomoc se zajištěním bezpečnosti, neuvedl však, jakou asistenci by Moskva zemi konkrétně poskytla. 

Řekl však, že obě země mají dohodu o vojenské spolupráci v rámci smlouvy o Svazovém státu Ruska a Běloruska, kterou uzavřely před 20 lety. "Toto jsou momenty, na něž se tato dohoda vztahuje," řekl Lukašenko při poradě na ministerstvu obrany. Kreml zatím nová vyjádření z Minsku nekomentoval.

Lukašenko také prohlásil, že jej znepokojují vojenská cvičení NATO v sousedním Polsku a Litvě, na něž pohlíží jako na zbrojení. Později ve státní televizi oznámil, že přesune leteckou útočnou brigádu na západní hranici země, kde Bělorusko sousední právě s těmito dvěma státy.

Protesty v běloruském Minsku proti výsledku voleb.
Bělorusko stávkuje proti režimu. Ten začíná couvat

Záměr obrátit se na ruského prezidenta Lukašenko vysvětlil tím, že dění v Bělorusku se podle něho týká celého postsovětského prostoru a představuje nebezpečí přesahující hranice jedné země. Vyjádřil také obavy před vnější agresí.

Už v pátek řekl, že do Běloruska v souvislosti s demonstracemi přijeli lidé z Polska, Nizozemska a Ukrajiny, stejně jako podporovatelé ruského opozičního představitele Alexeje Navalného.

Barevné revoluce

Prezident přirovnal současné dění v zemi k barevným revolucím, což byla protestní hnutí, která v několika postsovětských státech vedla k pádu autoritářských nebo promoskevských vlád.

Policisté v Minsku zasahují proti demonstrantům, 10. srpna 2020
Bělorusko propustí vězně zadržené při protestech. Někteří měli být mučeni

Štáb opoziční kandidátky z voleb Svjatlany Cichanouské, která nedlouho po vyhlášení předběžných výsledků na nátlak úřadů odcestovala do Litvy, začíná organizovat koordinační radu, jejíž cílem bude umožnit předání moci v zemi. Agentuře TASS to potvrdil právník štábu.

Odpor proti Lukašenkovi přišly vyjádřit asi čtyři stovky lidí i v Praze.