Prezident veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok. Médiu poskytl rozhovor poprvé od 22. srpna, kdy s ním hovořil server Blesk.cz.

Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří. "Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální a díky bohu za to," uvedl prezident.

Miloš Zeman podepisuje svolání Sněmovny
Zemanův zdravotní stav se zlepšil. Nemocnice za ním ale Babiše nepustí

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Zeman také uvedl, že si prostudoval programy všech politických stran. Program ODS mu je sympatický, zkritizoval naopak priority Strany zelených.

Novou vládu Zeman jmenuje na zámku v Lánech, nikoli na Pražském hradě. V rozhovoru nesdělil, zda jmenuje vládu ve složení, které Fiala navrhne. "Ze své strany udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji," řekl.

 Podpis je samozřejmě pravý, uvedl Zeman

Hlava státu též uvedla, že si váží svého kancléře Vratislava Mynáře, že zdokumentoval, jak Zeman v nemocnici podepisuje svolání Sněmovny. Samozřejmě je podpis pravý, řekl prezident. Mynář video 21. října zveřejnil. Žalobci v Praze 6 podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

„Osobně jsem potěšen, že zdravotní stav pana prezidenta se zlepšil natolik, že mu už umožňuje přímo komunikovat s veřejností prostřednictvím médií,“ reagoval na Zemanova slova Fiala. Uvítal také skutečnost, že je prezident připraven jmenovat jej premiérem. "Česká republika je ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb,“ dodal.

Zeman v pátek také telefonicky hovořil s dosluhujícím premiérem Andrejem Babišem (za ANO). „Tématem hovoru byla demise vlády. Prezident republiky a premiér se shodli, že se chtějí setkat osobně, považují to vhodnější než telefonát nebo videokonference,” oznámil následně na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.  

Prezident Miloš Zeman odevzdal 8. října 2021 hlas ve sněmovních volbách na zámku v Lánech.
Zeman omilostnil „vážně nemocného" muže. Ten bez problémů dál podniká

Demisi plánuje Babiš předat prezidentovi písemně po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. "Čekáme na ustanovení Sněmovny, pokud ustanoví orgány, okamžitě svolám vládu a podáme demisi," uvedl Babiš. Dodal, že o přesném termínu se Zemanem nehovořil. S prezidentem probíral také to, proč ho dnes nemohl z rozhodnutí nemocnice vidět osobně. "Byli jsme překvapeni, že mi nebyla umožněna návštěva," uvedl.

Prezident je od 10. října v Ústřední vojenské nemocnici, ve čtvrtek byl z jednotky intenzivní péče přeložen na standardní pokoj. Nemocnice je ale uzavřena pro návštěvy kvůli epidemii koronaviru. 

Důvodem hospitalizace den po sněmovních volbách byly podle nemocnice komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Bližší diagnózu lékaři ani Hrad nezveřejnili, neměli k tomu souhlas prezidenta. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu hlavy státu začali zákonodárci v uplynulých týdnech uvažovat o dočasném převodu prezidentových pravomocí na předsedu Poslanecké sněmovny a premiéra.