Opatření se projeví za 14 dnů. Čekat nebudeme

Ministr zdravotnictví Roman Prymula v minulosti sdělil, že se výsledky nových protiepidemických opatření mohou projevit na statistikách nemoci covid-19 až zhruba za 14 dnů. Vláda však po takovou dobu nikdy nečekala a přidávala další omezení mnohem dřív.

„Ta opatření budou po čtrnácti dnech posouzena, bude vyhodnoceno, jak se vyvíjí celá situace, a bude snaha takováto opatření dodržovat jenom na dobu nezbytně nutnou,“ řekl Prymula například na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády ve čtvrtek 8. října.

Kabinet 8. října s platností od pátku 9. přikázal třeba uzavření zoologických zahrad a vnitřních sportovišť. Pravidla přitvrdil už po 3 dnech. V pondělí 12. října představitelé státu oznámili, že od středy 14. kromě jiného zavírají první stupně základních škol. Další novinka přibyla po 5 dnech. V pondělí 19. října kabinet přikázal nošení roušek i venku od středy 21. října.

Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Vláda uzavřela služby a maloobchod. Volný pohyb omezila na nákup či do práce

K rychlosti přijímání nových opatření se vyjádřil 12. října ministr vnitra Jan Hamáček. Zdůvodnil ji tehdy příliš prudkým nárůstem počtu nových případů covid-19. „Není žádný prostor čtrnácti dnů. Ta reakční doba musí být rychlejší,“ uvedl Hamáček.

Vůbec nejtvrdší pravidla druhé vlny šíření nemoci v Česku vyhlásila vláda ve středu 21. října, kdy přikázala uzavření obchodů, až na výjimky, a omezila volný pohyb venku. „Opatření, která jsme až dosud přijímali, měla křivku zastavit. Toto se nestalo, a proto jsme přijali tato přísná pravidla,“ uvedl ke středečnímu zpřísnění Prymula.

„Omlouvám se za to, že jsem v minulosti tuhle možnost vyloučil, protože jsem si nemohl představit, že se to může stát,“ komentoval prozatím nejtvrdší pravidla druhé vlny pandemie premiér Andrej Babiš.

Jisté ani není, že nouzový stav opravdu skončí 3. listopadu. „Vláda rozhodne 30. října, jestli bude žádat o prodloužení nouzového stavu,“ dodal Babiš. 

Žáci se vrátí 2. listopadu. Možná

Když vláda 12. října oznámila, že od středy 14. října zavře kvůli koronaviru základní školy, informoval zároveň s tím premiér Andrej Babiš o datu, kdy se žáci do lavic zase vrátí. „Co je důležité a pozitivní, že už dnes víme, kdy tyto školy otevřeme, a to bude 2. listopadu, a samozřejmě jsou tady ještě prázdniny od 26. října jeden týden. Takže vlastně mluvíme o dvou týdnech,“ sdělili Babiš a Prymula.

Pak ale jistotu návratu do škol zviklala slova ministra školství Roberta Plagy. V České televizi 13. října připustil, že pevné datum platí jen tehdy, jestliže šíření nemoci covid-19 nepřekročí určité meze. „Pokud bude 2. listopadu reprodukční číslo 1,5, tak děti do školy zpátky nepůjdou,“ řekl ve vysílání.

Odběrové místo na testování Covid - 19 v pardubické Krajské nemocnici.
Uniklý dokument: Statistici postrašili vládu 130 mrtvými denně

Až 21. října ministr zdravotnictví Prymula připustil, že by se žáci prvního stupně skutečně do základních škol vrátit nemuseli ani 2. listopadu. "Záležet bude na datech, možná se vrátí jen první a druhé třídy," nastínil budoucí vývoj.

Studenti musí pryč. Nemusí

Bez střechy nad hlavou se rázem ocitli studenti, když vláda na 12. října oznámila, že je koleje a další zařízení budou mít od středy 14. října zákaz ubytovat. S výjimkou těch, kterým uložila pracovní povinnost. Kdo to vzal doslova a hned sbalil kufry, unáhlil se.

„Studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou na kolejích zůstat. Stejně tak zůstávají ti v kararanténě,“ mírnil opatření na Twitteru ministr školství Robert Plaga.

Návštěvu zoo stihnete. Nestihnete

Návštěvníci a správci zoologických zahrad nabyli ve čtvrtek 8. října dojem, že mají před sebou poslední víkend běžného provozu, než budou muset kvůli koronaviru zavřít. Ministr zdravotnictví Roman Prymula tehdy oznámil zákaz volnočasových aktivit od pondělí 12. října. „Jmenoval bych například uzavření zoologických zahrad,“ řekl tehdy v této souvislosti.

Vzápětí ale vydal kabinet tiskovou zprávu, ze které vyplynula povinnost zavřít zoo v Česku už od pátku 9. října, tedy den po Prymulově vyjádření. „Bohužel, řada lidí to nestihla zjistit, a tak dorazili. Někteří uzavření vzali sportovně, ale našlo se i pár takových, kteří se zlobili a spílali nám,“ prohlásila první den uzavírky mluvčí ostravské zahrady Šárka Nováková.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vystoupil s televizním projevem k přijatým vládním opatřením proti šíření koronaviru.
Čekají nás tři složité týdny. V létě jsem měl být důraznější, omluvil se Prymula

Stejně jako v případě zoo musely nakonec kvůli koronaviru zavřít dřív, než vyplývalo z vyjádření ministra zdravotnictví Prymuly, například vnitřní sportoviště jako tělocvičny, kluziště či bowlingové herny.

Lékařka je v karanténě. Není

Známé prohlášení na téma koronavirus, které se později ukázalo mylné, učinil už letos na jaře bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nepravdivě informoval o lékařce, která podle něj skončila v karanténě poté, co nešikovně odebrala vzorek pacientovi. „Já jsem se paní doktorce omluvil,“ sdělil tehdy v České televizi politik s tím, že mylnou informaci dostal od někoho třetího.

Proslulost si jeho omyl získal díky zásahu Andreje Babiše před televizními kamerami. „Řekněte přesně, kdo vám to řekl. Nebuďte slušný,“ vyzýval ho premiér, aby prozradil zdroj omylu. „Dostal jsem tu informaci ze Státního zdravotního ústavu od paní doktorky Mackové,“ prozradil poté ministr Vojtěch.

Roušky jsou povinné na mnoha veřejných místech.
PŘEHLEDNĚ: Vláda přitvrdila. Nová opatření se týkají škol, roušek i restaurací

Prymula: Zlepšíme komunikaci

Ministr zdravotnictví Roman Prymula nedávno připustil, že způsob, jakým stát o nákaze koronavirem informuje, není dobrý a slíbil ho vylepšit. „Sebekriticky přiznávám, že způsob komunikace působí často dojmem nesrozumitelnosti, často nelogičnosti nebo také invazivním nebo agresivním dojmem,“ prohlásil. Chce proto podle svých slov do budoucna více dbát na důraznost, názornost, jednoduchost a lidskost poskytovaných informací.