„O vyslání kombajnů se rozhoduje mnohdy v řádech hodin, protože například když se blíží srážky, snaží se zemědělci sklízet co nejrychleji. Mnohdy, když není rosa, pracují i přes noc,“ vysvětlil.

Zmrzlina. Ilustrační foto.
Zmrzlina loni lámala rekordy. Letos ale prodej vázne hned z několika důvodů

Žně - InfografikaZdroj: DeníkOdhadnout dostatečně předem, kdy bude vhodné počasí, podle rolníků není možné. Snaží se proto přesvědčit úřady, aby na ně nebyly tak přísné. „Máme příslib, že by stejně jako v předchozích letech mohla platit výjimka pro zemědělskou techniku. Zatím není vyhlášena, ale doufáme, že v nejbližší době bude,“ řekl Deníku mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha.

Z těch polí, na něž kombajny dosud vyjely, je sklizeň zatím průměrná. Zemědělci doufají ve vyšší výnosy, než měli loni, kdy bylo velké sucho. „Je otázka, jaký bude vývoj počasí, protože tenhle týden je první, kdy se dá sklízet víc dní po sobě,“ uvedl Pícha. Ve většině krajů sklizeň teprve začíná. Více se dosud stačilo sklidit pouze ječmene ozimého – někde již z poloviny osetých ploch.

Průměrná sklizeň

„Výnosy mohou být letos u některých plodin mírně vyšší než loni, na druhou stranu jsou letos hlášeny nižší osevní plochy obilovin i řepky, tudíž celková sklizeň co do objemu bude spíše průměrná,“ řekla Deníku tajemnice Agrární komory Gabriela Dlouhá. Zažehnáno podle ní není ani nebezpečí hrabošů. „Přesunuli se z Moravy a velké potíže zaznamenává především Ústecký kraj,“ posteskla si Dlouhá.

Paseka, zemědělská ukončila chov prasat. Na snímku prázdné stáje v Lužicích, porodna. 15. července 2020
Tratit pět stovek na praseti? V Pasecké skončili po 70 letech s chovem

„Časté dešťové přeháňky budou letošní žně prodlužovat a komplikovat,“ obává se Dlouhá. Vlhké počasí na řadě míst způsobilo polehání porostů. „Ve výhodě jsou podniky s vlastními kapacitami na skladování a dosoušení,“ dodala Dlouhá.