Kdysi, podle dendrologů zhruba před 650 lety, prý vysadili lípu v Tatobitech dva místní mladí milenci, Hedvika a Kilián. „Ať nekácí, kdo nezasadil,“ pronesl tehdy Kilián. Od té doby se nikdo strom neodvážil porazit a duše obou milenců jsou prý dodnes ve stromě zaklety.

Chudobínská borovice.
Nejhezčí strom Evropy. Borovice u Vírské nádrže je starší, než se čekalo

Lípa se ještě mnohokrát stala útočištěm milenců a mnozí Tatobitští prý byli uvnitř monumentálního stromu počati. Slavnou doslova po celém světě se pak tatobitská lípa stala v roce 2016, kdy postoupila do finále soutěže Evropský strom roku a hlasy jí posílali i lidé od protinožců. Nakonec vybojovala skvělé druhé místo.

Bonsaj od přehrady

InfografikaZdroj: DeníkA loni se tuzemským stromům dařilo ještě více. Na pomyslný trůn české i zahraniční úrovně této ankety „usedla“ chudobínská borovice od Vírské přehrady. Vítězství unikátního solitéru, připomínajícího bonsaj, bylo zcela jednoznačné v evropském kole získala 47 tisíc hlasů a stala se prvním českým stromem, který v desetileté historii ankety zvítězil.

„Své jméno dostala po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka,“ popsal vítěznou dřevinu její navrhovatel Milan Peňáz, který v Chudobíně prožil své dětství.

Borovice roste na skalnatém výběžku u Vírské přehrady a její stáří je odhadováno na úctyhodných 350 let.

Prahu ovládly duby

Nejen zapadlé regiony Česka, ale také hlavní město se může pochlubit památnými stromy. V Praze jich aktuálně můžeme nalézt 198. Nejstarší z nich pamatují vládu Jiřího z Poděbrad a obvody jejich kmenů bohatě přesahují sedm metrů. Najdeme zde hraniční stromy, dřeviny spojené s význačnými osobnostmi, krajinné dominanty či břehové porosty hrází.

Praskoleská lípa (Ochránkyně evangelíků). Praskolesky.
Češi vybírají Strom roku. Podívejte se na dvanáct finalistů

Mnohdy jsou to skuteční hrdinové, kteří dosud úspěšně čelí civilizačnímu tlaku. V Praze dominují mezi památnými stromy duby.

Od roku nula?

Nejstarším stromem v Česku je Vilémovický tis. Roste v zahradě barokního zámku ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou. A to až 2000 let. Pamatuje tedy odchod Keltů z českého území, příchod Markomanů a samozřejmě příchod Slovanů.

Když kolem roku 1210 přišli do těchto míst benediktinští mniši, vykáceli v okolí mnoho stromů. Tis, který byl považován za symbol smrti a smutku, však nechali stát. Pověrčivost jim nedovolila na strom vztáhnout ruku. Kolem něj založili osadu, kterou nazvali Vilémovice. V současnosti je chlouba obce státem chráněným stromem. V kůře stromu je zarostlý starý zelený štítek „Strom chráněný státem“.

Usínat se nevyplácí

Přestože v 90. letech 20. století některé větve musely být z důvodu proschnutí odstraněny, a to se podepsalo na tvaru stromu, je tis stále impozantní. Obvod kmene ve výšce 1,3 metru dosahuje úctyhodných 360 centimetrů. Strom je vysoký 14 metrů a stejně tak velký je průměr jeho koruny.

Usnout pod jeho korunou a nadýchat se výparů je životu nebezpečné. Obsahuje totiž směs jedovatých látek taxinu, taxitinu a dalších. Návštěvníky strom přivítá svou typickou kořeněnou vůní.

Ve Vilémovicích roste nejstarší strom v České republice.
Ve Vilémovicích roste nejstarší strom v České republice

Jedinou nejedovatou částí je červený míšek, který chutná nasládle, a proto je oblíbenou potravou ptactva. Otrava je možná také požitím jehliček nebo kůry. Má rychlý průběh, který může skončit smrtí. Projevem otravy jsou bolesti žaludku, zvracení, průjem a křeče.