Historii sčítání lidu a jeho užitečnost pro monarchy, ale také socialistické plánování v rozhovoru s Deníkem přibližuje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. „Sčítání se datují už od starověku. Známe biblický příběh Josefa a Marie, kteří se vraceli v průběhu sčítání lidu do místa svého bydliště, tedy do Betléma,“ uvádí v něm. 

Kvůli nepříznivé pandemické situaci je preferován elektronický formulář.
Sčítání lidu 2021: Blíží se konec. Listinný formulář lze odevzdat do 11. května

Na mnoha příkladech pak dokumentuje, jak se získaná data dají využít a co vše nám o obyvatelstvu České republiky mohou prozradit. Dozvíte se například, zda bylo víc svobodných mužů v roce 1921 či 2011.

Nabídne také detaily o přípravě a průběhu Sčítání 2021, které v elektronické formě začíná v sobotu. Jde o povinnost všech obyvatel ČR i cizinců s pobytem nad 90 dní. Za její porušení může padnout pokuta až 10 tisíc korun. 

Sčítání lidu, domů a bytů/Ilustrační foto
Historie sčítání v Česku: od soupisu tažného dobytka až po počítače s internetem

Šéf statistiků se sankcemi ale nepočítá, neboť věří, že užitečnost tohoto projektu, jehož moderní podoba se datuje rokem 1870, si uvědomí každý občan.

Zároveň připomíná, že je jen na politicích, jak s obrovskou sumou údajů dokážou naložit. „Můžete přivést koně k vodě, ale pít je nedonutíte. Je tedy na uživatelích, aby s daty více pracovali,“ říká Marek Rojíček. 

Rozhovor s předsedou Českého statistického úřadu najdete již zítra v tištěném Deníku