Předchozí
1 z 7
Další

Miloš Zeman: prezidentská inauguraceMiloš Zeman: prezidentská inauguraceZdroj: Deník / Divíšek Martin

V politice se angažoval od listopadu 1989. Byl poslancem Federálního shromáždění, stal se předsedou obnovené sociální demokracie, šéfem Sněmovny a v letech 1998 až 2002 premiérem. O rok později neuspěl v nepřímé prezidentské volbě a z veřejného života se stáhl na Vysočinu.

Založil Stranu práv občanů-Zemanovce, ke spolupráci přizval Miroslava Šloufa, Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. Svou prezidentskou kandidaturu v roce 2013 podmínil změnou Ústavy ČR. V přímé volbě dvakrát zvítězil. Stručná retrospektiva slouží jako východisko pro otázky, jež si budou občané klást celý letošní rok a hlavně pak počátkem toho příštího, kdy si vyberou Zemanova nástupce.

Prezident Miloš Zeman
Kdo vystřídá Zemana? Usednout na Hradě chtějí politici, milionáři i komik

Možnost usednout na Pražském hradě jako první mezi rovnými je velkým lákadlem pro lidi zralé, schopné, nesoudné i dobrodruhy. Jen v posledním dnech se do soutěže o nejvyšší post přihlásili Karel Diviš, Karel Janeček, Alena Vitásková a Jana Peterková.

Zdroj: DeníkZájem posledně jmenované antivaxerky stíhané za šíření poplašné zprávy vyvolává údiv, zda může opravdu kandidovat úplně každý. Prakticky ano. Zvolen může být ovšem jen člověk, který dvakrát po sobě nevykonával prezidentský úřad, nebyl v něm odsouzen za velezradu, dosáhl 40 let věku a není omezen ve svéprávnosti k výkonu volebního práva. Do ringu může uchazeče pustit padesát tisíc podpisů občanů, deseti senátorů nebo dvaceti poslanců.

Kdo bude mít výhodu a proč?

Danuše Nerudová (vlevo nahoře), Alena Vitásková (vlevo dole), Alena SchillerováDanuše Nerudová (vlevo nahoře), Alena Vitásková (vlevo dole), Alena SchillerováZdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Muž, nebo žena?

Z mnoha komentátorských a politologických hrdel se ozývá požadavek, aby – po vzoru Slovenska – byla zvolena žena. Je to světový trend a předpokládá se, že dáma by byla méně mocichtivá a myslela by hlavně na potřebné, sociálně slabé, rodiny s dětmi a seniory. V české společnosti se ovšem příslušnost k něžnému pohlaví nejeví jako přednost. Od dob Petry Buzkové se neobjevila žádná skutečně výrazná politička. Voliči jsou možná skeptičtí, že by žena dokázala ustát všechny tlaky, jež by na ni jako na prezidentku byly vyvinuty.

Kdo připadá v úvahu?
Do souboje se zřejmě pustí bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a určitě exšéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. V případě stáhnutí Andreje Babiše by se do hry mohla dostat bývalá ministryně financí a nyní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Bez šancí by nebyla ani místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, ale ta by si posunem na Pražský hrad spíše pohoršila. Někteří politici ODS by v úřadě rádi viděli exministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, jiní zase senátorku Miroslavu Němcovou. Mluví se o předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové či vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové. Ty však kandidaturu zatím odmítají.

Miroslav Kalousek (vlevo), Andrej BabišMiroslav Kalousek (vlevo), Andrej BabišZdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Politik, nebo člověk zvenčí?

Václav Klaus a Miloš Zeman byli politiky každým coulem. Jejich životopis včetně poslanecké, stranické a premiérské funkce se ukázal být výhodou. Zvláště zajímavé je to u přímé volby, kde to nemuselo fungovat, ale zabralo to. Občané zřejmě chtějí, aby hlavou státu byl člověk zkušený právě v tomto oboru. Věří, že právě takový zvládne složité vnitropolitické i mezinárodní úkoly.

Kdo připadá v úvahu?
Typickým politickým kandidátem by byl Andrej Babiš či Miroslav Kalousek, ale také senátor Pavel Fischer. Pravicová část stranického spektra by ráda vyslala exministra obrany a zahraničí, europoslance ODS Alexandra Vondru. Na pomezí stojí Petr Pavel, jenž získal ostruhy v nadnárodních vojenských strukturách, byť v domácí politice se neangažoval. Zkušeným harcovníkem je také vrchní odborář Josef Středula, který má šanci zaujmout levicově naladěné voliče.

Prezident Miloš Zeman
Zeman jmenoval 11 nových rektorů. Většinu škol povedou nová jména

Mezinárodní zkušenosti mají též bývalí rektoři jako Danuše Nerudová nebo Tomáš Zima či současný prorektor Univerzity Karlovy Miroslav Bárta, ale širší veřejnost je nezná a měli by problémy s oslovením typických voličů Miloše Zemana. Ty by naopak neměl guvernér ČNB a expremiér úřednické Zemanovy vlády Jiří Rusnok, jenž však o kandidaturu nestojí. Jasně se dosud nevyjádřil velvyslanec v USA Hynek Kmoníček.

Zleva: Petr Pavel, Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Tomio OkamuraZleva: Petr Pavel, Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, Tomio OkamuraZdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Občanský, nebo stranický kandidát?

Stranická podpora byla v nepřímé volbě zásadní, bez ní nemohl nikdo uspět, jak zažil na vlastní kůži Miloš Zeman v roce 2003. V přímém hlasování platí spíš opak. Dařilo se jen finalistovi z roku 2013 Karlu Schwarzenbergovi, jehož podpořila TOP 09. Zemana nominovala SPOZ, ale ta hrála marginální roli. Klíčoví byli její protagonisté Šlouf, Mynář a Nejedlý, kteří uměli sehnat peníze. Vyslanci ODS (Přemysl Sobotka) nebo ČSSD (Jiří Dienstbier) pohořeli.

Kdo připadá v úvahu?
Vážní zájemci jako Petr Pavel, ale i Andrej Babiš či Miroslav Kalousek by raději vsadili na podpisy příznivců než stranickou podporu. Většině ostatních nezbude než udělat totéž. Velký otazník visí nad tím, koho si vybere koalice SPOLU.

Je nasnadě, že to musí být člověk, který osloví i lidi, kteří minule preferovali Miloše Zemana, čímž prakticky vypadávají předseda horní komory Miloš Vystrčil a senátorka Miroslava Němcová. Jedině takový bude mít šanci v druhém kole případně porazit Andreje Babiše. SPD může vyslat svého šéfa Tomia Okamuru nebo europoslance, generála Hynka Blaška.

Andrej Babiš (vlevo), Karel JanečekAndrej Babiš (vlevo), Karel JanečekZdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Miliardář, nebo akademik?

Když kandidoval Karel Schwarzenberg, o jeho majetku se příliš nemluvilo. O Hrad se ucházel jako přítel Václava Havla, potomek významného šlechtického rodu, diplomat a předseda TOP 09, nikoliv coby milionář. Naopak Jiří Drahoš v souboji se Zemanem rád zdůrazňoval svoji akademickou dráhu i učitelský původ. Miliardy na kontě mohou sehrát tu i onu roli, ale zřejmě to nebude klíčový faktor.

Kdo připadá v úvahu?
Pokud bude kandidovat Andrej Babiš, všichni soupeři budou poukazovat na jeho majetek, střet zájmů, dotace atd. On sám by se pak zřejmě znovu přihlásil k heslu, že by stát řídil jako (rodinnou) firmu. Přidal by také seznam příspěvků na charitu, které mu umožňují jeho miliardy.

Karel Diviš
Karel Diviš: Chci lidi sbližovat a ukázat jim, že mají být na co hrdí

S tímtéž renomé mohl vstoupit do závodu i matematik Karel Janeček, který si to ale pokazil vyloučením z Nadačního fondu Neuron, který zakládal. Neustál veřejně pronesenou lež, že děti na covid neumírají. Extravagantní podnikatel bude osvěžením v pelotonu, ale na jeho špici se určitě nedostane. Už kvůli svému bouřlivému milostnému životu.

Marek Hilšer (vlevo), Danuše NerudováMarek Hilšer (vlevo), Danuše NerudováZdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Mladík, nebo kmet?

Vysoký věk není překážkou, jak dokázal napínavý souboj Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga, přičemž poražený finalista oslovil hlavně mladou generaci. Časy se ale mění a dospěla další generace, která má řadu aktuálních priorit. Zajímá se o klima, Green Deal, moderní technologie a zajímavé výzvy, ale také o možnost levně bydlet. To vše může nahrávat mladším adeptům, kteří budou těmto požadavkům nejen naslouchat, ale též je umět věrohodně akcentovat ve svých programech

Kdo připadá v úvahu?
Zatím se nerýsuje žádný kandidát starší 70 let, pokud vyloučíme osmdesátníka Václava Klause. Nejvíc se k této hranici blíží Andrej Babiš (67), ostatní mají „ideální“ prezidentský věk kolem šedesátky a mnozí jsou výrazně mladší. K nim patří nejen Danuše Nerudová (43), Marek Hilšer (45), ale také podnikatelé Karel Diviš (45) a Karel Janeček (48).

Část prezidentských kandidátů 2022Část prezidentských kandidátů 2022Zdroj: Kompilace: Deník; ČTK

Vlevo, nebo vpravo?

Miloš Zeman oslovil 2,8 milionu lidí, kteří mu dali hlas v druhém kole. Jiří Drahoš ale získal o pouhých 150 tisíc hlasů méně. Nedá se tedy říct, že vítězství zajistí „venkovská hospoda“, nebo „pražská kavárna“. V roce 2023 bude spíš hrát roli, zda bude na výsluní člověk koalice (SPOLU, PirSTAN), nebo opozice (ANO, SPD, ČSSD, KSČM).

Karel Janeček bude kandidovat na prezidenta.
Miliardář hlavou státu. Rozjel Janeček prezidentskou kampaň už v Krnově?

Kdo připadá v úvahu?
Ve výše vyjmenovaném seznamu jednoznačně převažují lidé z tábora pětikoalice: Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Miroslav Kalousek, Tomáš Zima, Miroslav Bárta, Miloš Vystrčil, Alexandr Vondra, Marek Hilšer, Věra Jourová, Daniela Kovářová, Miroslava Němcová, Dana Drábová, Lenka Bradáčová, Karel Diviš, Karel Janeček.

Opoziční příznivce by mohli oslovit: Andrej Babiš, Alena Schillerová, Josef Středula, Tomio Okamura, Hynek Blaško, Alena Vitásková, Jiří Rusnok, Hynek Kmoníček.