Fiala ale odmítá nařčení některých svých kritiků, že účastí na hradní ceremonii „legitimizuje zlo“. Vysvětlil, že dříve mohl nevyužít pozvánky na Hrad, aby vyjádřil nesouhlas s tím, že nebyl pozván jeho nástupce ve funkci rektora Masarykovy univerzity v Brně. „Já jsem tento postup nepovažoval za vhodný,“ prohlásil Fiala.

Jako předseda vlády by ale již na takové akci chybět neměl. „To není svátek ani Miloše Zemana ani nějakého jeho okolí. To je svátek České republiky, udělují se tam státní vyznamenání a nedovedu si představit, že bych tam nebyl,“ prohlásil Fiala.

Navíc je podle premiéra obzvlášť v aktuální těžké situaci důležité dosáhnout co největší shody vlády a Hradu v oblasti zahraniční politiky. „Působit srozumitelně a jednotně i navenek, a to se nám i díky tomuto mému přístupu daří,“ konstatoval. Pochvaluje si rovněž, že se mu díky dialogu s prezidentem daří vyhýbat ústavním krizím.

Záznam celé debaty s Petrem Fialou:

Zdroj: Deník

Premiér rovněž respektuje prezidentovo právo vybrat osobnosti, které dostanou státní vyznamenání. Proto všechna předložená jména kontrasignoval. „Mně se ruka netřese, ale někdy to pero bylo hodně těžké, to netajím,“ připustil Fiala.

Vyznamenání pro Mašíny?

Na veřejnost již proniklo jméno bojovníka proti nacistům Josefa Mašína, jenž má být vyznamenán in memoriam. Oceněni naopak nebudou jeho synové Josef a Ctirad, kteří šli v otcových stopách a se zbraní v ruce bojovali proti komunistickému režimu. „Já si myslím, že ten problém opravdu není, jestli mají dostat vyznamenání, nebo ne,“ zhodnotil Fiala.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
VIDEO: O Zemanovi, Petru Pavlovi i vztahu k Hradu. Fiala odpovídal v debatě

Zatímco ozbrojený boj proti nacistům je totiž podle české společnosti v pořádku, v případě obdobného postoje proti komunismu zůstává názorově rozpolcena. „Ten problém skutečně je, abychom vedli tuto debatu o historii, o tom, jestli považujeme za legitimní a za jakých okolností to, že se někdo postaví diktatuře i násilnou formou, respektive se zbraní v ruce,“ vysvětlil Fiala.

Samotné případné vyznamenání pro Mašínovy syny navíc podle Fialy není tak podstatné i z dalšího důvodu. „Mám obavu, že hodnota těch vyznamenání se v posledních letech trošku i ve vnímání veřejnosti snížila,“ dodal Fiala.

Petr Fiala o bratrech Mašínových:

Zdroj: Deník