Suchý má být také přelom června a července, teploty v dalších týdnech do konce června a první dekádě července se budou pohybovat kolem dlouhodlobého průměru, vyplývá z měsíční prognózy a týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Předpokládáme, že období od 14. června do 11. července bude na našem území jako celek teplotně slabě nadprůměrné nebo průměrné. Nejvyšší teploty se očekávají v prvním předpovědním týdnu do 20. června, v dalších týdnech teploty klesnou k dlouhodobým normálům, tedy k hodnotám obvyklých po tuto roční dobu," uvedli meteorologové.

Odhalení památníku u příležitosti padesátého výročí tragédie na dole Dukla u Šardic. Při průvalu povodňových vod do dolu zde 9. června 1970 zahynulo 34 horníků.
Katastrofa v Šardicích. Povodeň a šlendrián zavinily smrt desítek horníků

Víc pršet, než je touto dobou obvyklé, má příští týden a také v týdnu od 5. července. Průměrná teplota v Česku od poloviny června do 11. července je 17,7 stupně Celsia. Nejchladněji touto dobou bylo v roce 1949 s průměrem 13,3 stupně, naopak nejtepleji roku 2006, kdy průměrná teplota činila 20,4 stupně.