"O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu," řekl Babiš.

Hana Lipovská
Přidělení ochranky Lipovské nebylo protiprávní, rozhodla GIBS

Piráti a STAN původně podpisy připojit nechtěli, byli spíše pro rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Zdůvodňovali to zejména aktuální diplomatickou roztržkou s Ruskem a tím, že do konce května mají Česko opustit další pracovníci ruské ambasády. Koalice ale minulý týden oznámila, že nezískala potřebnou podporu tak, aby se volby uskutečnily do konce léta. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb by bylo zapotřebí nejméně 120 poslanců.

"Schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO) bude svolána na základě společného postupu koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů, kteří přidají svoje podpisy k naší žádosti. Součástí naší dohody je to, že odevzdání podpisů na svolání schůze a samotná schůze k nedůvěře proběhne na začátku června," řekl Fiala. Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

Vláda nezvládla boj s pandemií, tvrdí Fiala

Podle Fialy vláda nezvládla boj s koronavirovou pandemií. Česko patří k zemím s nejvyšším počtem obětí na milion obyvatel, mělo nejdéle zavřené školy a spousta podnikatelů nedostala potřebnou podporu pro udržení provozu, přestože byl rozvrácen státní rozpočet, míní předseda ODS. Uvedl také, že vláda nebyla schopná zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je zásadní překonat i z pohledu zahraničí diplomatickou krizi. Považuje za nutné dokončit proces stanovení maximálního počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze.

Národní očkovací centrum v Praze.
Epidemie covidu v Česku dál slábne, naopak tempo očkování zrychluje

"I to, že ten pokus uděláme, že možná úspěšný nebude, má svoji velmi silnou hodnotu z hlediska ústavního principu i symboliky toho, aby se jasně ukázalo, kdo za vládou stojí, nebo nestojí," řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana se už při pokusu o sběr podpisů pro rozpuštění Sněmovny ukázalo, komu jde o zachování benefitů poslaneckého mandátu i přes léto a kdo se obával toho, že by voliči mohli rozhodnout o osudu země i v dřívějším termínu. "Byly to jen tyto dvě koalice, které byly ochotny do odvážného kroku ještě před začátkem léta jít," řekl.