Denní počty nově nakažených se v tomto týdnu se zatím pohybují od pondělních 169 do 246 ve středu. V úterý bylo 206 pozitivních testů. Šlo o nejvyšší denní přírůstky od konce června.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda přijala nová opatření proti koronaviru. Jaké změny přinesou?

Kvůli zvýšenému počtu nakažených budou v Česku od soboty zavedena nová opatření proti šíření koronaviru. Povinné bude nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, včetně nočních klubů. Od pondělí bude kapacita těchto akcí omezena ze současné tisícovky lidí na polovinu.

V Libereckém a Ústeckém kraji jsou ode dneška roušky povinné v lékárnách či sociálních zařízeních. V Moravskoslezském kraji naproti tomu ode dneška opatření rozvolňují. Částečně tam ale situaci ovlivní nová vládní opatření, která začnou platit v následujících dnech.

V Česku je několik lokálních ohnisek nákazy novým koronavirem. Jedním z nich je Karvinsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 68 případů, nejvíc v celém Česku. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 46 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jihlavsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 35 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Mezi nemocnými jsou i někteří klienti a pracovníci jihlavského Alzheimercentra.

Počty nakažených rostou v posledních dnech také v Praze. V hlavním městě přibylo za 24 hodin do čtvrtečního podvečera 52 nových případů, uvedli pražští hygienici. Byl to nejvyšší denní přírůstek v metropoli od první půlky dubna. Za nárůstem je mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle, se kterým podle hygieniků souvisí už 109 případů nákazy covidem-19. Do karantény kvůli nim poslali již více než 270 lidí.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR