Po jarní katastrofě a letním oživení přišla druhá vlna covidu jako ledová sprcha. Šéfům uměleckých institucí i podnikatelům zbyly oči pro pláč. „Umělci na volné noze jsou zase bez práce a nikdo jim neřekl na jak dlouho,“ říká Gabriela Petráková, šéfka souboru opereta/muzikál z Národního divadla moravskoslezského Ostrava. „Nikdo nám není schopen říct, kdy to skončí.

Hospoda a pivo - Ilustrační foto
Je to další hřebíček do rakve, reagují hospodští na "večerku" v osm

Jeden z našich stěžejních umělců – externistů, na kterých stavíme náš repertoár, se už rekvalifikoval na truhláře, druhý začíná pracovat jako hrobník,“ popsala Petráková. Konkrétně na truhláře se přeškolil třeba zpěvák a účastník první řady Česko hledá Superstar Tomáš Savka.

Přežijí jen nejsilnější

Příliš veselo není třeba ani v Domě kultury v Hodoníně. „Je to špatné, protože příští týden se měl hrát Karel, na kterého se konečně začaly ve větším prodávat lístky. Ty ale musíme vrátit,“ říká s odkazem na chystanou premiéru dokumentu o Karlu Gottovi ředitel hodonínského „kulturáku“ Marcel Řimák.

Často přitom nejde jen o finanční problémy, ale i technická omezení. To platí třeba o zimních stadionech. „Led nás stojí několik tisíc korun denně. Musíme se rozhodnout, jestli nebude lepší ho rozmrazit a pak případně zase udělat. Vše je odvislé na tom, jak dlouho budeme bez provozu,“ upozorňuje ředitel Sportarény Teplice Pavel Tetřev. V pouze 14denní pauzu příliš nevěří. „Myslím, že to bude dlouhodobější,“ míní Tetřev.

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto
Prymula zapomněl zmínit nařízení: Do obchodů či restaurací vstup jen ve dvou

„Přežijí jen nejsilnější,“ říká Martin Hašek, pravnuk slavného spisovatele z Lipnice nad Sázavou, který pod hradem vede hostinec U české koruny. Hostinec je závislý na turistickém ruchu, veškeré společenské akce se ruší. „Podnik dotuji z vlastní kapsy, mám sedm zaměstnanců, které nechci propustit,“ říká Hašek. Na jaře mu pomohly dotační programy od vlády. Na ty ale nyní může zapomenout.