„Problém je zhruba dvojí,“ vysvětluje Monika Horníková, proč hospic s koronavirovou krizí bojuje. „První je ten, že se spousta lidí přesunula z kamenného zařízení do domácí péče. Protože vědí, že jsou nyní zakázané návštěvy blízkých v nemocnicích i hospicech, raději volí tuto cestu,“ říká žena. Domácí péče tak podle ní běží na plné obrátky. Klientů je víc než kdykoliv dřív.

UKRYTÁ POD ROUŠKOU je za pokladnou v supermarketu Martina Konečná. Pozitivní náladu ale neztrácí, naopak ji v této nelehké době rozdává.
Těším se, až se zase nadechnu čerstvého vzduchu, říká pokladní v supermarketu

Jenomže domácí péče je současně dlouhodobě podhodnocená. Peníze od pojišťoven nestačí ani za normálních okolností. „Pokryjí nám jen asi polovinu všech mzdových nákladů,“ přibližuje ředitelka hospicu Tři.

V jiných letech si proto zařízení snaží vydělat i jinak: třeba pořádáním různých benefičních akcí. Jenomže ty jsou teď zastaveny. Vláda je kvůli hrozící epidemii koronaviru zakázala. „Takže zatímco náklady vzrůstají, příjmy skokově poklesly,“ říká ředitelka hospicu. Zařízení proto nyní vyhlásilo alespoň veřejnou sbírku. Obyčejné lidi oslovuje na svém webu i na sociálních sítích. „Podpořte pracovníky v první linii. Výtěžek sbírky půjde právě na ně – na zdravotníky, pečovatele a sociální pracovníky,“ uvádí se ve výzvě.

Mimořádná injekce se nechystá

Úřady totiž žádnou mimořádnou pomoc hospicům nechystají. Vyplývá to alespoň z odpovědí, které Deníku poslalo vedení rezortu zdravotnictví i Středočeský kraj.

Ilustrační snímek.
Čerpací stanice přicházejí o tržby. Škoda jde do miliard, tvrdí expert

„Ministerstvo dlouhodobě podporuje hospicovou i paliativní péči,“ uvedla Klára Doláková z ministerstva zdravotnictví. Podpora podle ní trvá i během koronavirové krize. O žádné mimořádné injekci se ale nezmiňuje.

Středočeský kraj nejprve uvedl, že důvod pro mimořádnou dotaci ze strany kraje nevidí. Později ale poslal opravené vyjádření. Podle radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka ještě nelze na takovou otázku odpovědět.