"Rozhodli jsme se, že od prvního září zavádíme povinnost plošného nošení roušek ve všech prostředcích veřejné dopravy v České republice, včetně meziměstských spojů," oznámil na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Koronavirus - Ilustrační foto
Profesorka Adámková: Vývoj vakcíny proti covidu pokračuje, rozhodnout musí vláda

Od stejného data budou roušky povinné i ve vnitřních prostorech - například v obchodech, obchodních centrech, na poštách či na úřadech - a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. "Taktéž to bude platit pro společné vnitřní prostory škol, nikoli však v rámci jednotlivých tříd," dodal ministr zdravotnictví s tím, že nošení roušek se pravděpobně nebude týkat restaurací, kanceláří či provozoven se zaměstnanci.  

"Chceme to dát tam, kde to má největší smysl," vysvětlil Vojtěch. "Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování," dodal. Plošné testování v rámci republiky se podle ministra zdravotnictví neplánuje. 

Zdravotní rada vlády v pondělí zároveň rozhodla i o tom, že akce v interiéru budou mít i nadále omezený počet účastníků na 500 osob, v případě venkovních akcí pak na tisíc účastníků. 

"Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách, to je základním principem, který držíme," uvedl Vojtěch. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů, dodal. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal Vojtěch. Povinné bude ale nošení roušek.

Výjimky z nošení roušek

Výjimky z nošení roušek budou podobné jako letos na jaře, kdy stát při epidemii nařídil širokou povinnost nošení roušek. "Teď výjimky přesně nevyjmenuji, ale plánujeme je pro osoby, pro které by byla rouška komplikací, třeba lidi s duševní chorobou a podobně," řekl Vojtěch.

Manuály pro školy k ochraně proti koronaviru představí ministerstvo školství v úterý dopoledne. "Budeme doporučovat časté větrání a umývání rukou," avizoval již nyní ministr školství Robert Plaga. 

Odběr vzorků pro testy na koronavirus.
Dva v jednom. Chřipku i koronavirus odhalí jediný test

Karanténa kontaktů i izolace nakažených s nemocí covid-19 bez příznaků bude od pondělí 24. srpna zkrácena ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. 

"Je o tom dostatek dat ze zahraničí," řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. "Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů," dodal.