Online reportáž

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

"Jedná se o tři první případy z Olomouckého kraje, jeden první případ z Vysočiny a jeden první případ z Pardubického kraje. Dalších šest případů je ze Středočeského kraje, 11 případů z hlavního města Prahy, další dva případy z Královéhradeckého kraje a jeden případ z Ústeckého kraje," uvedlo ministerstvo k úterním případům v noci na dnešek. Mimo Vysočinu ohlásily ostatní zmíněné kraje první případ už dřív nebo během úterka.

Jeden z lidí nakažených koronavirem hrál na country večírku v restauraci U Marty v Nelahozevsi na Mělnicku. Lidé, kteří byli na akci, mají kontaktovat hygieniky. Celostátně jsou k dispozici dvě telefonní linky 724 810 106 a 725 191 367. Na webových stránkách www.mzcr.cz jsou pak i čísla mobilů na krajské hygieny.

Muž z Vysočině přijel z Lombardie

Na Vysočině se jedná o muže ročníku 1964, který se vrátil z dovolené v italské Lombardii, informovali zástupci ministerstva zdravotnictví na svých webových stránkách. 

"Mohu potvrdit, že je skutečně ze Žďárska. V tuto chvíli konáme patřičná opatření a kontaktujeme příslušné orgány. Víc k tomu ale sdělovat nemohu," řekla Deníku vedoucí žďárského protiepidemiologického oddělení krajské hygienické stanice Renée Mašová.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Jak potvrdila mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková, jejich zařízení pacient nenavštívil. Kontaktoval přímo záchranáře. "Jedná se o pacienta, u kterého provedla odběr biologického materiálu výjezdová skupina určená k domácímu testování osob," prozradil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Petr Janáček.

Zatím se nikdo viru nezbavil

Z potvrzených nakažených se z nemoci COVID-19 zatím nikdo nevyléčil. "Přestože jsou někteří pacienti, kteří již neprojevují nějaké klinické příznaky, to znamená v zásadě se cítí zdraví, tak stále jsou infekční," řekl Vojtěch. U nikoho zatím dva kontrolní testy během 24 hodin nevyšly negativně, dodal.

Lékař a bývalý ředitel Nemocnice Kyjov a Úrazové nemocnice v Brně Petr Svoboda.
Koronavirus? Radí nám lidé bez kvalifikace, ministr má být lékař, říká Svoboda

Poslední dva v úterý potvrzené případy jsou z Královéhradeckého kraje, jde o dvě ženy po návratu z italské Val Gardeny.

Z Itálie z oblasti Trentino-Alto Adige přijela žena, která je novým případem v Ústeckém kraji, a vrátili se odsud také muž a žena ročníku 1959 z Olomouckého kraje. Třetím nakaženým v Olomouckém kraji je občan Japonska ročníku 1965, který přicestoval do ČR z Bavorska. Pacient v Pardubickém kraji je muž ročníku 1950, který se vrátil z rakouského Bad Gasteinu.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

Ze šesti úterních případů ve Středočeském kraji pět lidí tvořilo skupinu, která byla na dovolené v italské oblasti Trentino (Tridentsko). "Laboratorní testy na koronavirus si skupina hradila ze svého a potvrdilo se, že byli všichni nakaženi od 10. potvrzeného případu v ČR, muže české národnosti, který se také vracel z Trentina," uvedlo ministerstvo. Ze středních Čech je také žena ročníku 1959, která byla v kontaktu s nakaženým z Ústeckého kraje, který přijel z italského Veneta (Benátska).

Děti ve škole. Ilustrační snímek
Školy jsou zavřené. Rodiče: Budeme si hlídat navzájem

Případy bez cestovatelské anamnézy

V Praze testy za úterý potvrdily nákazu u 11 nových případů. Osm z nich se zřejmě nakazilo v Česku. "Mezi ty, kteří nemají cestovatelskou anamnézu, patří dva občané americké národnosti, ročník 1986 a 1985, kteří se nakazili v hlavním městě," napsalo ministerstvo. Byli v kontaktu se ženou z Ústeckého kraje, která se vrátila z Itálie, stejně jako další tři v hlavním městě nově potvrzení nakažení.

"Bez cestovatelské anamnézy je také žena, ročník 1959, která se nakazila v Praze, stejně tak i další dvě ženy z Prahy," uvedlo ministerstvo. Tři zbylé úterní nové případy v hlavním městě mají vazby na Itálii.

První případy nákazy koronavirem byly v Česku potvrzeny 1. března. Testováno podle údajů z úterního rána bylo téměř 1200 lidí, nová čísla ministerstvo zdravotnictví oznámí dnes ráno.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
Otázky a odpovědi k opatření ohledně koronaviru: Mohu do kina? Do hospody?

Kvůli šíření nemoci ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo řadu mimořádných opatření. Ode dneška jsou zavřené základní, střední a vysoké školy, od úterního večera jsou zakázané akce s více než 100 účastníky. Už dřív ministerstvo nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie pro české občany a cizince s trvalým a přechodným pobytem v ČR, na hranicích v pondělí začaly namátkové kontroly s měřením teploty.

Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Po kontrolách na hranicích putovali další tři lidi do karantény

Při kontrolách na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země bylo za uplynulých 24 hodin zkontrolováno 43.382 aut a téměř 15.500 lidem byla změřena teplota. S podezřením na koronavirus policisté odstavili 162 vozidel, do karantény převezli tři lidi. Policie to dnes ráno oznámila na twitteru.

Kontroly na hranicích byly zavedeny od pondělí 07:00, první den policisté zkontrolovali přes 35 800 vozidel, přičemž 65 aut odstavili kvůli podezření na koronavirus. Víc než 9000 lidem hasiči změřili teplotu, do karantény putovalo šest osob.

Na přechodech postupně vzniká zázemí pro odběry vzorků od lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Testovaní lidé budou muset na hranicích vyčkat zhruba 30 minut do chvíle, než bude k dispozici výsledek jejich vyšetření. V pondělí ministerstvo rozšířilo možnost uvalení karantény i na cizince, kteří budou na hranicích kontrolováni. Dosud byla tato možnost jen u Čechů a u cizinců s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR.

Hasičům, policii a celníkům pomáhá na hranicích i armáda, od úterý uvolnila 30 příslušníků vojenského zdravotnického personálu. Pomohou s odebíráním vzorků pro testování na koronavirus. Armáda se také podílí na výstavbě provizorních odběrových míst.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník