Nejlepší český závodník Petr Knop doběhl sedmatřicátý, Adam Fellner obsadil 42. místo. Michal Novák do závodu kvůli nakumulované únavě nenastoupil.

"Chtěli jsme bojovat o třicítku, ale ta byla bohužel daleko. Je to horší průměr. Musím přiznat, že jsem na to neměl," řekl Fellner. "Vítr byl hodně nepříjemný, místy byly z čerstvého sněhu nafoukané normálně závěje. Celý poslední kolo jsme měl hroznou krizi. Snažil jsem se bojovat, ale už nebylo z čeho," pokračoval Fellner, který na vítěze ztratil přes šest minut.

"Bylo to dobývání Severního pólu," komentoval podmínky trenér českých běžců Vasil Husák a stejně jako Fellner přivítal zkrácení závodu z původní padesátikilometrové vzdálenosti, které si vynutilo extrémní počasí. "Za mě jednoznačně," uvedl kouč.

Česká rychlobruslařka Nikola Zdráhalová se zranila.
Zdráhalová se trápila, teď se navíc zranila. Je to psychicky náročné, hlesla

Bolšunov potvrdil roli hlavního favorita a vylepšil své umístění z minulé olympiády v Pchjongčchangu, kde skončil druhý. Tehdy se běželo klasicky a ve finiši jej porazil Ilvo Niskanen z Finska. Obhájce prvenství, který vyhrál v Pekingu závod na 15 km klasiky a vedle stříbra z týmového sprintu získal i bronz ze skiatlonu, dnes na startu nebyl.

Běžecký maraton pořadatelé zkrátili z obvyklých 50 km kvůli mrazu v kombinaci se silným větrem. Lyžaři neabsolvovali závod v plné délce poprvé v olympijské historii. Padesátikilometrový běh je v programu nepřetržitě od prvních zimních her v Chamonix 1924. Třicet kilometrů je nejdelší vzdálenost pro ženy, které mají své finále naplánováno na neděli.

Cologna při olympijské derniéře až čtrnáctý

Nejlépe si vedli reprezentanti Ruska, kteří měli ve vedoucí desetičlenné skupince čtyři zástupce. Deset kilometrů před koncem se držel ve vedení Krüger, pro nějž to byl kvůli prodělanému covidu první olympijský závod v Číně.

Na posledním mezičase už bojovala o medaile jen pětice. Bolšunov si pak ještě před příjezdem na stadion vytvořil několikasekundový náskok před Jakimuškinem a při sólovém dojezdu do cíle si mohl zakřičet radostí.

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová ve volné jízdě v soutěži družstev na ZOH v Pekingu.
GLOSA: Tak trochu zvláštní ruská škola. Za medailemi se skrývá brutalita

Bolšunov získal osmou olympijskou medaili, Jakimuškin premiérovou, zatímco Krüger se probojoval na stupně vítězů pod pěti kruhy počtvrté.

Čtyřnásobný olympijský vítěz Dario Cologna ze Švýcarska při olympijské derniéře v pětatřiceti letech doběhl čtrnáctý se ztrátou téměř dvou minut.