V pondělí po deváté hodině přijali policisté anonymní oznámení o uložení nástražného výbušného systému v budově Krajského soudu České Budějovice.

Operační důstojník Integrovaného operační střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje podle policejního mluvčího Milana Bajcury okamžitě na místo vyslal strážce pořádku a zároveň informoval další složky Integrovaného záchranného systému a Městskou policii České Budějovice.

Provedla se evakuace všech přítomných osob v rozsáhlém objektu soudu a policisté zajistili prostor proti vstupu jiných občanů.

Při nočním požáru ze soboty 25. na neděli 26. července shořela dílna i kamion zaparkovaný vedle ní.
Plameny zničily garáž i před ní zaparkovaný kamion

"Na místo se následně dostavil pracovník Pyrotechnické služby Policie České republiky, Expozitury České Budějovice a kynolog z Oddělení služební kynologie se psem na vyhledávání výbušnin. Během prohlídky celého objektu nebyl nalezen žádný předmět, nesoucí znaky nástražného výbušného systému," uvedl Milan Bajcura.

Případ vyšetřují policisté Obvodního oddělení České Budějovice – město pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy.

K dotazu Deníku, zda se jednalo o anonymní ohlášení bomby, nebo zda nešlo o "práci" třeba někoho ze zaměstnanců soudu, obdobně jako to bylo před dvěma roky s podezřelým balíčkem, Milan Bajcura Deníku sděli, že se k tomu nyní nebude vyjadřovat, ale případ podle jeho slov policisté budou evidovat jako již zmíněné šíření poplašené zprávy.

Policie a hasiči u Krajského soudu v Českých Budějovicích
Podezřelý balíček vyklidil krajský soud

Lidé, které policisté z budovy soudu evakuovali, sledovali policejní zásah z nábřeží od historické budovy Jihočeského divadla. 

Evakuovaní stáli u řeky Malše poblíž Jihočeského divadla, většina byla bez osobních věcí.

„Chtěli jsme jít na oběd, já nemám klíče, nemám doklady, nemám nic. Zrovna jsem si šel koupit pití a policie mě poslala ven. Už mě nepustili vůbec nikam. Viděli jsme psa, kterého přivezli, byl to ovčák,“ sdělil zaměstnanec Krajského soudu v Českých Budějovicích.

„Byl jsem zrovna u soudu jako svědek, když tam přiběhli, že je zde nahlášená bomba. Evakuovali nás. Neměl jsem strach, byla to rychlovka. Jsem z Krumlova,“ řekl muž, který události přihlížel za policejní páskou.

Podobný případ se stal před dvěma lety, kdy bylo nutné z budovy krajského soudu v Českých Budějovicích evakuovat asi šest desítek osob. Důvodem byl podezřelý balíček, který byl soudu doručen. Podezření na výbušninu se tehdy naštěstí neprokázalo.