Vzhledem k jeho nahotě ho tehdy považovali za figurínu nasazenou v rámci cvičení horské služby. Ale bylo tomu jinak. Tělo ležící poblíž Nové Pece jen pár metrů od Naučné stezky Schwarzenberský plavební kanál mezi rozcestím Raškov a Klápa bylo reálné. Ihned se rozjelo pátrání po mužově totožnosti, které však nepřineslo výsledek. Mohlo jít tedy o cizince. S tím vyšetřovatelé počítali od začátku a spojili se s rakouskými a německými kolegy.

Při pitvě důležité informace odhalil kyčelní implantát. Podle něj jihočeští policisté zjistili, že jde o 69letého Angličana žijícího v Německu u bavorského Straubingu v obci Laberweinting.

MEZINÁRODNÍ TÝM
„Jakmile byla zjištěna totožnost oběti, kriminální policie Straubing se zapojila do vyšetřování tohoto případu vraždy k objasnění všech souvisejících skutečností na německé straně,“ upřesnil policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, že společný vyšetřovací tým byl pojmenován Schwarzenberg. „Jeho členové se nepřetržitě navzájem informovali o všech provedených a velmi náročných šetřeních bez ohledu na hranice,“ zdůraznil Jiří Matzner příkladnou a úspěšnou mezinárodní spolupráci.

Osudný zvrat přišel po řadě týdnů v úterý, kdy kriminalisté provedli domovní prohlídky v domě zavražděného a v Mnichově, v podnikatelských prostorách podezřelé 60leté manželky oběti. „Zajistili datové nosiče a další důkazní materiál. V rámci této policejní operace byla manželka zavražděného na základě vydaného zatykače zadržena, respektive zatčena,“ popsal úspěšnou akci Jiří Matzner. Ve stejný den se žena ocitla ve vazbě.

Vzhledem k vyšetřování zločinu policie podle mluvčího žádné další informace zatím nesdělí.

Zavražděný nahý muž byl nalezen vloni 25. listopadu. Díky umělému kyčelnímu klou-bu se zjistilo, že je to 69letý Angličan žijící v Německu. Z vraždy je obviněna 60letá manželka, kterou vyšetřují vazebně.