Obžaloba viní Rumuna Mariuse Ivana (* 1977) z toho, že 27. září loňského roku pod vlivem alkoholu napadl a následně pobodal nožem svého spolubydlícího před ubytovnou v ulici Na Závodí v Humpolci.

„Po vzájemné hádce jej nejprve udeřil pěstí a po následné rvačce mu vyhrožoval, že jej pořeže,“ zaznělo u soudu. Poté měl obžalovaný odejít do kuchyně ubytovny a vrátit se zpátky s kuchyňským nožem.

Při tragické nehodě kamionu zemřeli dva lidé.
VIDEO: Při nehodě kamionu s kuřaty u Chýnova zemřeli dva lidé

„Zezadu ho pak bodl do bederní části zad. Postiženému tak způsobil zranění poblíž ledvin, kdy mu hrozil rozvoj traumatického šoku,“ tvrdí obžaloba. Marius Ivan následně sedl do svého auta a odjel na jinou ubytovnu v Pelhřimovské ulici, kde byl posléze zadržen policií.

Celému incidentu předcházelo společné popíjení alkoholu, které vyvrcholilo vzájemnou hádkou. „Znali jsme se zhruba měsíc, bydleli jsme společně. Pocházíme ze stejného města v Rumunsku, tak došlo na spor o místní romskou komunitu. Nadával mi do cikánů. Měl jsem ruku na noži, ale nevím, jak se to stalo, spíš jsem ho jen tak objal,“ tvrdil během předchozího soudního líčení obžalovaný s tím, že nůž venku na stole zůstal po společné večeři.

Soud v Táboře řeší pobodání mezi Rumuny na ubytovně.
Soud v Táboře řeší pobodání mezi Rumuny na ubytovně

Podle výpovědi zraněného i několika dalších svědků mu však měl vyhrožovat pobodáním a pro nůž si do kuchyně došel. Soud pod vedením předsedy trestního senátu Ondřejem Kubů nyní musí rozkrýt, jak incident skutečně proběhl. Zranění si vyžádalo týdenní hospitalizaci v nemocnici a dvouměsíční pracovní neschopnost.

„Hrozilo poranění důležitých orgánů, například ledvin. Pokud by nebyla poskytnuta okamžitá pomoc, hrozil rozvoj traumatického šoku, který může v krajním případě skončit i srdečním selháním,“ uvedl soudní znalec.

Soud v pondělí pokračoval výslechem svědků a také výčtem předchozích trestů obžalovaného. V Česku dosud trestán nebyl, zato v Rumunsku již dvakrát za krádež (celkem 4 roky odnětí svobody), nedovolené obchodování se zbraněmi (3 roky) a naposledy si odseděl 5 let za pokus o vraždu své o 11 let mladší družky, kterou po hádce a následném bití shodil z balkonu ze čtvrtého patra.

Soběslavská plovárna v sobotu 20. června zažila jeden z prvních kulturních programů, tentokrát pro dobrou věc.
V Soběslavi se konal DobroDík

Pád z výšky 15 metrů žena přežila hlavně díky tomu, že ji zbrzdil plechový přístřešek na balkonu ve druhém patře. „Neshodil jsem ji, sklouzla tenkrát sama,“ přiblížil soudu svůj pohled na dřívější incident obžalovaný.

Za útok nožem z loňska mu v případě uznání viny hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let.