Dlouhodobě ponižoval a fyzicky napadal jedenapadesátiletý syn svého třiaosmdesátiletého otce. Podle informací informací mluvčí policie Martiny Joklové se prachatickým kriminalistům podařilo prokázat, že obviněný týral svého otce nejméně od roku 2017. Vytvářel mu ve společném obydlí nesnesitelné životní podmínky, měl mu vulgárně nadávat, ponižovat ho, omezovat ho v běžných denních či životních činnostech a zamezovat mu přístup do společných prostor v jejich společném obydlí. "Jeho jednání doprovázelo uplatňování moci a fyzické převahy, kdy se postupně jeho agrese vystupňovala až do fyzického napadení otce," popsala Martina Joklová otřesné chování obviněného muže s tím, že kriminalisté se prověřováním věci intenzivně zabývali již od konce roku 2022 a důkladně shromažďovali informace k případu.

Kriminalisté muže minulý týden zadrželi, začali trestně stíhat, následně obvinili ze zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí a podali návrh na jeho vzetí do vazby. "Soudce Okresního soudu v Prachaticích při vazebním zasedání rozhodl, že muž do vazby půjde. V případě prokázání viny mu nyní za jeho jednání vůči svému otci hrozí trest odnětí svobody v trvání od dvou až do osmi let," doplnila prachatická policejní mluvčí.

Přepadení Ukrajincem s nožem u bankomatu v Táboře? Policie nic takového nešetří.
Přepadení Ukrajincem s nožem u bankomatu v Táboře? Policie nic takového nešetří

Martina Joklová zároveň vysvětlila, že domácí násilí je řetězec incidentů vyvíjejících se v čase. Starší lidé představují specifickou skupinu, jejíž důstojnost je ohrožena různými druhy špatného zacházení či sociálního vyloučení. Ucelený systém pomoci osobám ohroženým domácím násilím je založen na spolupráci oběti s Policií České republiky, justicí, intervenčních centrech a orgánů sociálně právní ochrany.