Případ šetří českokrumlovští policisté. Podle jejich mluvčí Lenky Pokorné neznámý pachatel zaslal do emailové schránky poškozeného čtyřiatřicetiletého muže z Českokrumlovska phishingovou emailovou zprávu, která ho vyzývá k autorizaci přijetí finanční částky na jeho bankovní účet.

"Přes odkaz zaslaný v e-mailu se poškozený s použitím citlivých údajů přihlásil do internetového bankovnictví vypadajícího jako oficiální stránky banky. Vzápětí zjistil, že z jeho účtu byla odeslána na jemu neznámý účet finanční částka ve výši několika desítek tisíc korun," popsala princip podvodného e-mailu Lenka Pokorná.

Policie upozorňuje občany, že u podobných e-mailových zpráv se zpravidla nejedná o aktivitu bankovního ústavu, ale o snahu pachatelů získat citlivé údaje klientů elektronického bankovnictví, které mohou být a většinou jsou zneužity!

Vykradená prodejna ve Strakonicích a možní pachatelé na kamerovém záznamu.
Elektrokola jdou mezi zloději na dračku. Víme, kde kradli a jak tomu předcházet

"Podstatné je, na podobné e-maily nereagovat, neotvírat odkazy v podobných e-mailových zprávách a tímto způsobem nesdělovat žádné citlivé údaje, jako je číslo účtu, heslo, PIN atd.! Banky obvykle nepožadují ověření či změnu citlivých údajů prostřednictvím e-mailu. V případě pochybností doporučujeme vše v bance ověřit," radí Lenka Pokorná.

Princip phishingu: Phishing se obvykle provádí prostřednictvím e-mailů, reklam nebo stránek vypadajících podobně jako stránky, které již používáte. Můžete například dostat e-mail, který vypadá jako zpráva od banky s žádostí o potvrzení čísla bankovního účtu.
Požaduje po vás: uživatelská jména a hesla, rodná čísla, čísla bankovních účtů, kódy PIN, čísla platebních karet, jméno vaší matky za svobodna či datum narození.