V případu už padlo obvinění – sděleno bylo třiatřicetiletému muži z Ústí nad Labem. „Prostřednictvím sociální sítě facebook šířil nepravdivou zprávu. I přesto, že je zdráv a nikdy u něho nebyla diagnostikována nákaza COVID-19, ani podezření na jinou nakažlivou nemoc, zveřejnil informaci: Mám Corona a největší zábava je chodit do supermarketů a jazykem lízat pečivo,“ řekla ústecká policejní mluvčí Jana Slámová. Jeho jednání ale nezůstalo bez povšimnutí a brzy se o něm dozvěděla policie.

Případ se přitom začal vyšetřovat nejprve na jihu Čech. „Naše spolupráce na případu spočívala v tom, že oznámení od občana na linku 158 bylo učiněno tady u nás v Jihočeském kraji. Naši kolegové ztotožnili osobu, o kterou se jedná, a zjistili, že bydlí v Ústeckém kraji, proto celou věc předali a tamní kolegové už případ dotáhli do konce,“ řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko hlásí 396 potvrzených případů koronaviru. Vláda zakázala vyvážet léky

Morální posouzení šíření poplašné zprávy v době stavu nouze přitom bude podle policistů výrazně přísnější a muži hrozí velmi tvrdý trest. „Jelikož se dopustil tohoto jednání v době nouzového stavu na celém území Českém republiky a mohl tak způsobit nebezpečí vážného znepokojení obyvatelstva, jedná se o přitěžující okolnost, a proto je ohrožen trestem odnětí svobody až na osm let,“ dodala ústecká policejní mluvčí Jana Slámová.

U některých trestných činů čeká pachatele v době stavu nouze přísnější posuzování a vyšší trestní sazby. Jedná se například o krádeže, podvody, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé lidské nemoci a podobně.