Policisté Dálničního oddělení Chotoviny vyjížděli na parkoviště u benzinových čerpacích stanic poblíž severního ukončení dálnice D3 v Mitrovicích. Na vozidlech je celková škoda kolem 60 000 korun. Když řidič pardubické autobusové společnosti, který měl z Českých Budějovic dopravit domů do Pardubic 16 nezletilých děti a dva dospělé, nadýchal 2,84 a 3,04 promile, spadla klec.

Nezodpovědný řidič se třemi promile měl možná štěstí, že byl odhalen před další jízdou. Následky případné havárie způsobné opilostí mohly být velmi tragické. Policisté šoférovi po střetu s osobním autem na místě odebrali řidičák a zakázali další jízdu. Pardubická dopravní společnost vyslala pro cestující ihned jiného řidiče.

Ilustrační foto.
Ohrozí Italové stavbu D3 u Budějovic?

Podle policejního mluvčího Miroslava Doubka bude případ projednávat soud a řidič může kvůli trestnému činu ohrožení pod vlivem návykové látky dostat až tříleté vězení. „Případná další právní kvalifikace se bude odvíjet od výsledků následného šetření,“ uvedl mluvčí.

Most u Římova po velké rekonstrukci.
Římovský most otevřou pro řidiče dříve

Řidičů pod vlivem alkoholu neubývá a podle mluvčího policie Milana Bajcury je těžké určit, ve kterém ročním období lidé více pijí. V průměru se za rok během běžných kontrol, dopravně preventivních akcí a pod. řeší na Českobudějovicku 330 řidičů, kteří ve větší, či menší míře požili před jízdou alkohol. Tento víkend policisté zaznamenali tři. Ve Vimperku havaroval v sobotu v noci řidič se 2 promile dvakrát. Při první nehodě přišel o řidičák. Ale přes zákaz další jízdy vyjel za hodinu a půl znovu a opět boural. Na Kaplicku měl v neděli při nehodě řidič přes 2 promile, druhý, jehož policisté zastavili, 1,6 promile.