Soud začal výpovědí obžalovaného. Líčil v ní, jak se mezi ním a bratry a otcem její přítelkyně dlouhodobě zhoršovaly vztahy a jaké spory řešili se zavražděným Štěpánem Kříčkem. „Nic, co řeknu, neospravedlňuje, co jsem udělal,“ začal svou výpověď.

Tomáš Burian s přítelkyní Magdou v domě v Mlynařovicích na Volarsku bydleli střídavě od roku 2012. Dům byl napsaný na jednoho z bratrů přítelkyně. Ta byla v době jeho koupě nezletilá a druhý bratr byl považován otcem za nespolehlivého, tak se dům napsal jen na Filipa Kříčka. Úvěr na něj ale spláceli všichni tři sourozenci Kříčkovi.

Mlynařovice, osada, kde se údajně měla odehrát tragédie.
Čtyřicetiletý muž byl obviněn z vraždy

Tomáš Burian a jeho přítelkyně měli v domě k dispozici jednu místnost. Když se jim narodil syn, začal se dům upravovat, aby v něm mohlo žít i dítě a řešili, zda by mohli užívat další místnost. Obžalovaný se na splácení domu podílel a přidával s přítelkyní i stovky tisíc korun na jeho modernizaci.

V rodině panovaly spory o majetkové vztahy a situace se zhoršovala. Oběť si třeba zvala domů kamarády, kteří se obžalovanému vysmívali i ho provokovali. Někteří kamarádi oběti navíc do domu chodili, kdy chtěli i bez klíčů rozbitým oknem. Doma se ztrácely věci a k hádkám a sporům docházelo často i o nejmenší detaily soužití. Žalobce se ptal obžalovaného, jestli měl s někým v rodině dobré vztahy a někdo ho měl rád a Tomáš Burian odpověděl, že ne.

U Krajského soudu v Českých Budějovicích začal sou s pachateli dvojnásobné vraždy u Dobešic na Písecku z loňského ledna.
Obžalovaní z dvojnásobné vraždy na Písecku odmítli vypovídat

V hledáčku soudu jsou poměry v rodině, ale hlavně dva incidenty. K prvnímu došlo 22. dubna. Jeden z kamarádů oběti Martin Pauchovič na zahradě domu spravoval čtyřkolku. Nebylo jasné, jak se dostal do domu a podle slov obžalovaného se mu vysmíval. „Dělal si tam, co chtěl. Řekl jsem mu, ať vypadne,“ řekl Tomáš Burian. Martin Pauchovič neposlechl a pokračoval ve slovních provokacích. „Hrozně mě to rozčílilo, jak se mnou mluvil opovržlivě a svrchu. Doslova mě hučelo v hlavě. Bál jsem se, co bude příště,“ pokračoval v líčení toho, jak napětí a křivdy pokračovaly. Proto vzal sekyru a s ní v rukách vyhrožoval Martinu Pauchovičovi, aby odešel. „Nechtěl jsem ho praštit, ale zastrašit, aby mě přestal urážet a posmívat se,“ vysvětlil své chování Tomáš Burian.

 Vše pak vyvrcholilo v noci 25. dubna kolem třiadvacáté hodiny. Zavražděný chtěl Tomáše Buriana i sestru z domu vyhnat i s jejich dvouletým synem. Nejprve tu došlo k hádce obžalovaného a zavražděného. Pak se se svým bratrem a jeho kamarády pohádala i Magda Kříčková. Štěpán Kříček měl obžalovanému vyhrožovat, že si „ho podají“.

K poslední hádce v kuchyni pak došlo před třiadvacátou hodinou. Tomáš Burian vypověděl, že ho při ní Štěpán Kříček napadl. „Strčil do mě,“ řekl Tomáš Burian s tím, že pak došlo i na kopnutí do ruky, kterou měl zraněnou z několik měsíců staré autonehody. Obžalovaný se bránil a zavražděný měl popadnout nůž a Tomáše Buriana říznout. Zranění obžalovaného tomu odpovídala.

Kriminalisté zveřejnili fotografie z místa nálezu mrtvého muže.
Vraždila prý manželka

Zavražděný měl pak nožem švihnout obžalovanému před obličejem a Tomáš Burian tento útok zastavil. Nůž při potyčce spadl na zem. Sáhli po něm oba. – Co se stalo pak, je zatím nejasné, protože samotné ubodání si obžalovaný zřejmě kvůli silnému rozrušení nepamatuje. Hodně ran měla oběť na zádech a krku zezadu – celkem patolog napočítal osmnáct bodných ran.

Z toho, co následovalo, si Tomáš Burian vybavil až to, že se Štěpánem Kříčkem leželi na zemi a bratr jeho přítelkyně silně krvácel. „Snažil jsem se mu pomoct. Dával jsem mu první pomoc,“ řekl a vysvětlil, že se snažil některé rány ovázat a dávat zavražděnému i umělé dýchání a masáž srdce, když přestal dýchat. Zachránit se ho ale nepodařilo. K první pomoci zavražděnému se dostal i dvouletý syn obžalovaného a přítelkyně. Ta volala záchrannou službu.

Tomáš Burian u soudu působil depresivním dojem a při výpovědi se několikrát rozbrečel hlavně když líčil samotnou vraždu. Po samotném činu byl zřejmě i v psychickém šoku, protože si následně sedl k počítači se synem a vystavoval fakturu pro firmu, pro kterou pracoval, aby po tom, co se stalo, měla jeho přítelkyně alespoň nějaké peníze. U počítače pracujícího na faktuře ho našla policie, které se snažil vysvětlit, že je vystavení faktury důležité.

Soud pokračuje výslechy znalců a svědků i ve středu a v pátek.