Emanuel Breicha, tiskový mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj, uvedl, že se celý incident odehrál 15. března na pozemní komunikaci v Kaplici. Tady si příslušníci hlídky mobilního dohledu Celního úřadu pro Jihočeský kraj vyhlédli vozidlo s cizí registrační značkou. Osádku tvořili dva muži a jedna žena.

"Příslušníci hlídky zahájili úkony zajišťující prověření řidiče vozidla i jeho spolucestujících v příslušných evidencích. Poté přistoupili ke kontrole vozidla," přibližoval Emanuel Breicha průběh akce s tím, že té se účastnil také psovod se služebním psem vycvičeným k vyhledávání omamných a psychotropních látek. "Aktivní značení služebního psa upozornilo celníky na prostor středového tunelu mezi řidičem a spolujezdcem. Po odstranění víčka zapalovače se ukázalo, že je pod ním ukrytý sáček s přibližně jedním gramem krystalické látky, která při následném testu reagovala jako metamfetamin," vyprávěl mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj.

Dodal, že výsledek prověření osádky vozidla ve společné evropské pátrací databázi navíc ukázal, že řidič vozidla je osobou, které je v důsledku její násilné trestné činnosti zakázán vstup do celého schengenského prostoru.

S ohledem na všechny zjištěné skutečnosti tak příslušníci hlídky kontaktovali pracovníky odboru Pátrání Generálního ředitelství cest a také místně příslušného odboru cizinecké policie. Nežádoucí návštěvník České republiky převážející drogy skončil v poutech. ​