"Cestou společného centra v Mikulově byli do akce přizváni naši policisté, kteří převzali informace o možném pohybu pohřešované na naší straně a zahájili pátrací akci. Ženě se postupně vybíjel telefon a tak komunikace byla složitější, nebylo jasné, kde se vlastně nachází a jestli je v pohybu. V místech, kde se ztratila, je stále ještě dost sněhu. Bylo chladno a vzhledem k pokročilé denní době i tma," uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Do akce byli zapojeni lipenští policisté, českokrumlovský psovod, horská služba Kramolín, jednotky dobrovolných hasičů z Loučovic a Frymburku a do pátrání se zapojil i místní občan. Na rakouské straně pak pátrali tamní policisté.

Poliklinika v Kaplici.
Respirátory na Krumlovsku jsou v lékárnách den co den vyprodané

"Žena se po několika hodinách dostala na zpevněnou komunikaci a policistům sdělila, že by se mohlo jednat o cyklostezku v lesích. Usoudila tak podle dopravního značení. Policisté ji požádali, aby se z místa už dále nikam nepohybovala a vyhlížela majáky a příjezd hlídky. Krátce před desátou hodinou večer lipenští policisté ženu nalezli v bývalé osadě Radvanov. Byla v pořádku a bez zranění. Následně ji na hraničním přechodu Studánku předali rakouským kolegům," doplnila Lenka Krausová.

Policisté apelují na širokou veřejnost, aby se lidé nevydávali na procházky do lesů, které neznají a už vůbec ne v době, kdy se blíží tma. Připomínají nabitý mobilní telefon a odpovídající oblečení.