Nejprve v Nové Včelnici zastavili muže na babetě, která neměla registrační značky a při dechové zkoušce se ukázalo nejprve 1,30 promile alkoholu v dechu, při druhé i třetí zkoušce pak přes 1,50 promile.

Druhým provinilcem byl cizinec, jehož policisté kontrolovali v Českých Velenicích. Řidič osobního automobilu Audi B5 s mezinárodní poznávací značkou „A“ byl podle tiskové mluvčí policie Hany Millerové při své jízdě před budovou základní školy zastaven a kontrolován hlídkou policistů ze Suchdola nad Lužnicí. „Na jejich výzvu se řidič dobrovolně podrobil odbornému měření ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu,“ podotkla s tím, že poprvé cizinec nadýchal přes dvě promile alkoholu a opakovaná dechová zkouška prokázala rovněž přítomnost alkoholu, a to téměř dvě promile. „Suchdolští policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz,“ dodala.

Neměl na útratu

Nejkurióznější byl ale případ z Třeboně, kde policisté kolem deváté hodiny večerní v pondělí zastavili mladého řidiče s vozidlem VW Sharan v Sokolské ulici u bankomatu. A nestačili se divit. "Muž očividně jevil známky požití alkoholu, a to se následně i potvrdilo,“ informovala mluvčí.

Na otázku policistů, zda požil před jízdou alkohol, měl mužům zákona sdělit, že již od rána vypil doma nejméně čtyři jedenáctistupňová piva, poté se chvíli prospal a na uklidnění žaludku si dal panáka vodky. Ta mu podle jeho výpovědi ale zachutnala natolik, že vypil celou půllitrovou láhev.

Prášek, nalezený v garáži v Českém Krumlově, byl obyčejný cement, odhalil pyrotechnik, nikoli výbušnina (ilustrační foto).
Z podezřelého prášku se místo výbušniny vyklubal cement


Poté se vypravil do restaurace v jedné z obcí na Třeboňsku, kde si prý dal pouze džus, ale zjistil, že nemá peníze na zaplacení. „Místní hospodská neváhala, a aby útratu zaplatil, měla mu zapůjčit vozidlo, nechť si dojede peníze vybrat do bankomatu v Třeboni a přijede zpět,“ popsala Hana Millerová sled událostí před kontrolou mladého muže policisty.

Při ní třeboňští policisté zjistili, že řidič u sebe nemá žádné osobní doklady, řidičský průkaz, ani žádné doklady od vozidla, které řídil. Lustrací na místě nebylo možno zjistit mužovu totožnost, proto jej hlídka odvezla na služebnu, kde byl řidič ztotožněn a rovněž byl vyzván, nechť se podrobí dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Při obou po sobě jdoucích dechových zkouškách nadýchal nejméně tři promile alkoholu.

Všichni tři řidiči do dvou týdnů stanou před soudem.